Gemeente Maassluis

Ondertekening contract gronduitgifte Havenhof een feit

Op 21 december 2005 hebben wethouder J.F. Scheerstra namens de gemeente Maassluis en de heer J.A. van der Leeuw, directeur van Dura Vermeer Bouw Rotterdam B.V., in het stadhuis van Maassluis een gronduitgifte-overeenkomst getekend voor het Havenhofcomplex. De onderhandelingen tussen gemeente en projectontwikkelaar zijn nu afgerond en de afspraken zijn vastgelegd in een overeenkomst. In deze overeenkomst wordt geregeld dat Dura Vermeer Bouw Rotterdam B.V. de grond aankoopt van de gemeente Maassluis en dat het bedrijf op de locatie van de oude gasfabriek aan de Havenstraat 41 appartementen en een ondergrondse parkeergarage gaat bouwen. De raadscommissie heeft hier op 6 december mee ingestemd.

Het project Havenhof heeft het afgelopen jaar in het teken gestaan van het afronden van de bodemsanering. Helaas heeft het project in de voorgaande periode te maken gehad met de nodige tegenslagen. Zo is het jaar 2004 geëindigd met het stopzetten van de saneringswerkzaamheden, omdat er teveel zettingen optraden. Hierna is er door diverse partijen gezocht naar oplossingen voor de gerezen problemen. De gemeente Maassluis heeft uiteindelijk GeoDelft ingeschakeld om advies uit te brengen over het vervolgen van de saneringswerkzaamheden. Op basis van deze advisering en de daaraan gekoppelde continue monitoring van de zettingsgegevens, zijn aanvullende maatregelen getroffen om de zettingen tot een minimum te beperken. Het aanbrengen van hydraulische stempels om de damwanden op hun plaats te houden was één van de belangrijkste maatregelen. Met deze aanvullende maatregelen kon de sanering op 1 december zonder problemen worden afgerond.

Het gehele saneringsproject is zeker niet zonder overlast voor de omgeving uitgevoerd. Er is steeds naar gestreefd om de overlast zo beperkt mogelijk te houden, maar bouwen in de binnenstad levert nu eenmaal lawaai en verkeersoverlast op. In de komende maanden zal de gemeente de schades aan de omliggende panden die zijn opgetreden door de saneringswerkzaamheden, laten beoordelen en afhandelen.

Dura Vermeer Bouw Rotterdam B.V. zal naar verwachting op 14 januari 2006 van start gaan met de verkoop van de appartementen in het Havenhofcomplex.