Gemeente Voorschoten

Persberichten - Wethouder Horlings en schoolkinderen openen rotonde Van Beethovenlaan-Bachlaan-Prins Bernhardlaan
Uitgebracht op: woensdag 21 december 2005

Samen met de oudste kinderen van de Nutsbasisschool verricht wethouder H.H.V. Horlings donderdag 22 december a.s. rond 14.30 uur de openingshandeling bij de rotonde Van Beethovenlaan-Bachlaan-Prins Bernhardlaan.

De rotonde en een aantal aanvullende maatregelen maken het voormalige kruispunt overzichtelijker, beperken het sluipverkeer door de Nassauwijk en zorgen ervoor dat het wijkvreemde verkeer en het schoolverkeer elkaar niet meer tegenkomen. De eerste schooldag in het nieuwe jaar krijgen alle basisschoolleerlingen op de rotonde les van de wijkagent over de nieuwe verkeerssituatie.

De oude voorrangsregeling op het kruispunt riep door de onoverzichtelijkheid en onduidelijkheid van de voorrangsregeling veel verkeersonveiligheid op, voor zowel de automobilisten als de fietsers en voetgangers. Daarnaast bevinden zich op en nabij de Prins Bernhardlaan twee scholen en een schooldependance, die het nodige haal- en brengverkeer opleveren. Vooral tijdens de ochtendspits kwamen het spitsverkeer en het schoolverkeer elkaar tegen, wat onoverzichtelijke situaties veroorzaakte. Verder hadden de bewoners van de Nassauwijk dagelijks te maken met wijkvreemd verkeer. Aan de rotonde is sinds 17 oktober jl. gewerkt.

Aanvullende maatregelen
De gemeente heeft de rotonde laten aanleggen volgens de landelijke aanbevelingen, zoals dat ook het geval is bij de rotonde op het kruispunt van de Van Beethovenlaan en de Mozartlaan. Dit houdt onder meer in dat fietsers en voetgangers automatisch in de voorrangsregeling van de rotonde meegaan. Daarnaast heeft de gemeente een aantal aanvullende maatregelen genomen om het verkeer beter te reguleren:

* Op de Prins Bernhardlaan is gedeeltelijk éénrichtingsverkeer ingesteld. Op deze manier ontstaat een veilig gebied tegenover de basisschool en komen het spitsverkeer en het schoolverkeer elkaar niet meer tegen.

* Op de Oude Adegeesterlaan is het éénrichtingsverkeer omgedraaid, zodat de Prins Bernhardlaan goed bereikbaar blijft.
* Op de Nassaukade tussen de Bachlaan en de Charlotte de Bourbonlaan
- is éénrichtingsverkeer ingevoerd, zodat de verkeersstromen beter verspreid worden.


- einde bericht -