Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Opening Biomassacentrale

Sittard-Geleen, 12-12-2005 - Op woensdag 21 december 2005 verricht gouverneur Frissen de officiële openingshandeling voor de gerealiseerde biomassacentrale aan de Oude Rijksweg Noord in Sittard. Met deze mijlpaal zetten de gemeente Sittard-Geleen en BES bv een zichtbare stap in de realisering van de doelstellingen in het opwekken en gebruik van duurzame energie. De biomassacentrale is een van de projecten die voortkomt uit een in 2000 uitgevoerde scan 'duurzame energie'. De centrale levert vanaf 1 januari energie aan de woningen in Hoogveld en het bedrijf VIXIA. In augustus 2006 gaat met het plaatsen van een turbine ook de productie van elektriciteit van start.

Met het in bedrijf nemen van de biomassacentrale realiseert de gemeente Sittard-Geleen circa 40 procent van haar doelstelling in het gebruik van duurzame energie. In de centrale wordt jaarlijks 18.000 ton groenafval omgezet in warmte en elektriciteit. Hiermee is Sittard-Geleen de eerste gemeente in Nederland die haar groenafval wat vrijkomt uit het onderhoud van openbare plantsoenen en particuliere tuinen volledig omzet in duurzame energie. De gemeente draagt hierdoor bij aan een besparing van 3 miljoen kubieke meter aardgas en een vermindering van 5.600.000 kilo aan uitstoot van broeikasgassen.

De biomassacentrale ligt aan de Oude Rijksweg Noord (in het gebied tussen de spoorlijn Sittard-Eindhoven en de Hasseltsebaan) maakt gebruik van een gepatenteerde installatie van het Oostenrijks bedrijf ALDAVIA Gmbh en is de eerste centrale in Nederland waarbij het volledige integraal groen, dat vrijkomt uit het onderhoud van openbaar gemeentelijk en particulier groen, kan worden omgezet in duurzame warmte en elektriciteit. De daarbij vrijkomende uitlaatgassen voldoen aan de strengste emissie-eisen en de assen kunnen zelfs als grondstof voor cement of bodemstructuur verbeteraar worden ingezet. Hierdoor ontstaan er dus geen schadelijke reststromen.

Door samen te werken met Energiebedrijf Essent Warmte is het mogelijk de warmte te gebruiken om circa 1100 woningen in de nieuwbouwwijk Hoogveld duurzaam te verwarmen. Daarnaast levert de biomassacentrale tevens de benodigde warmtevraag aan het bedrijvencomplex van VIXIA aan de Millenerweg.

Op 22 december organiseert BES BV een 'open middag". Van 15.00u tot 19.00u worden geïnteresseerden in de gelegenheid gesteld een kijkje te nemen in de gloednieuwe centrale. Zo kunt U met eigen zien hoe het snoeihout van de gemeente wordt bewerkt en omgezet in warmte voor de woningen in de wijk Hoogveld en het bedrijf VIXIA. U kunt zich aanmelden via de internetsite info@bes-biomassa.nl, via de internetsite van de gemeente www.sittard-geleen.nl of telefonisch bij de gemeente Sittard-Geleen onder nummer 046-4778667 (Rogier Dieteren). Aanmelden is noodzakelijk zodat wij u op de juiste wijze onder begeleiding veilig kunnen laten rondkijken.

De gemeente Sittard-Geleen en BES BV nodigen inwoners van de gemeente hiervoor van harte uit.

Het bezoekadres van de biomassacentrale is aan Oude Rijksweg Noord 301.






Gemeente Sittard-Geleen