Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 14 december 2005

Nieuw Cultuur Historisch Jaarboek voor Flevoland!

Nieuw Land Erfgoedcentrum is er weer in geslaagd om een boeiend en rijk geïllustreerd Cultuur Historisch Jaarboek voor Flevoland uit te geven, in samenwerking met Uitgeverij De Twaalfde Provincie. Onder de titel Ooit Zuiderzee. schetst het inmiddels vijftiende jaarboek een veelzijdig beeld van de oudere geschiedenis van 'het nieuwe land' met onder meer artikelen over de geschiedenis van Urk, calicot-weverijen op Schokland en nieuw archeologisch onderzoek. Op woensdag 21 december vindt de boekpresentatie plaats in het ROB/NISA.

Ooit de Zuiderzee .
Veel mensen weten niet dat de geschiedenis van Flevoland - Nederlands jongste provincie - veel verder terug gaat dan de aanleg van de Afsluitdijk. Het vijftiende Cultuur Historisch Jaarboek voor Flevoland 2005 heeft daarom als thema Ooit Zuiderzee. en geeft een prachtig beeld van de rijke voorgeschiedenis van Flevoland, met veel aandacht voor archeologie, te land en ter zee, en voor de voormalige eilanden Urk en Schokland. Het gaat over de Zuiderzee als (internationaal) handelsverkeersplein in vroegere tijden, wonderbaarlijke vondsten en bevindingen op Urk en katoenweverijen op Schokland.

Parels
Ooit de Zuiderzee. markeert tevens de kruisbestuiving tussen de museale en wetenschappelijke activiteiten van Nieuw Land Erfgoedcentrum. Deze producten zijn als parels aan een snoer: tentoonstellingen, onderzoek en symposia versterken elkaar en geven samen een helder, diepgaand en wervend beeld van de Flevolandse geschiedenis. Een voorbeeld is de bijdrage in het Jaarboek 'De Zuiderzee als verkeersplein' van André van Holk dat direct verbonden is met de tentoonstelling 'Vergaan in de Gouden Eeuw'. En het artikel 'Wonderlijk Urk' komt voort uit het onderzoek van André Geurts dat eerder leidde tot de publicatie Urk, de geschiedenis van een eiland en de gelijknamige tentoonstelling. Beide tentoonstellingen zijn dit jaar in Nieuw Land te zien geweest.

Uitgeverij De Twaalfde Provincie
Het 15e Cultuur Historisch Jaarboek is het tweede Jaarboek dat wordt gepubliceerd door Nieuw Land Erfgoedcentrum, in samenwerking met Uitgeverij De Twaalfde Provincie. Het Cultuurhistorisch Jaarboek is een begrip in Flevoland. Al vele jaren lang geeft deze uitgave een veelzijdige blik op de cultuurhistorische ontwikkelingen in het voorbije jaar.

Ooit de Zuiderzee. is te koop bij de boekhandel en in Nieuw Land voor E 15,65.



Ingezonden persbericht