Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 374 ItV
Datum: 20 december 2005

Subsidie voor innovatief waterzuiveringssysteem uit Regionaal InnovatieProgramma Fryslân

Het project Demonstratie van mobiele kleinschalige waterzuiveringsinstallaties met keramisch membraansysteem krijgt E136.380,- aan subsidie uit het Regionaal InnovatieProgramma Fryslân (Fryslân Fernijt). Het College van Gedeputeerde Staten onderschrijft dat het project bijdraagt aan de doelstellingen van het programma Fryslân Fernijt en aan de strategie van de Friese Wateralliantie.

Mobiele Waterzuiveringsinstallaties
Het project behelst een demonstratie van de zuivering van oppervlakte- en rioolwater bij respectievelijk Vitens in Leeuwarden en Noord- Bergum. Keramische holle-vezelmembranen (een soort rietjes) verwijderen deeltjes uit het water door een drukverschil over de filters aan te leggen. De rietjes zijn gebundeld tot een zogenoemde membraanmodule ter grootte van een flinke ton wasmiddel. Per uur kan zo'n module duizenden liters water zuiveren. De combinatie van compactheid en grote verwerkingscapaciteit is van belang. In vergelijking met bestaande systemen levert dit besparingen in kosten en energie en voordelen voor het milieu op. Omdat ze compact zijn, zijn de membraansystemen gemakkelijk te verplaatsen en snel in te zetten. Ze zijn dus zeer geschikt voor kleinschalige en decentrale waterzuivering. Vergeleken met centrale waterzuivering is het niet nodig om water naar de centrale waterzuiveringsinstallatie te verpompen, wat veel energie bespaart. In het project worden prototypes op locatie getest op 'moeilijke' soorten water. De resultaten worden gebruikt om de installaties te verbeteren en om ze op de markt af te zetten. In het project werken het nieuwe Leeuwarder bedrijf CEPAration Liquid Fryslân, Vitens Laboratorium & Procestechnologie, het Van Hall Instituut en Edvertice Presentaties uit Gelderland samen. Op de aspecten waterzuivering en samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen past het project in de strategie van de Friese Wateralliantie. De vestiging van CEPAration Liquid in Leeuwarden is de eerste economische spin-off van het Toptechnologisch Instituut Wetsus. Ook de aanwezigheid van het Van Hall Instituut en watertechnologiecentrum van Vitens in Leeuwarden is voor dit bedrijf belangrijk. Voor commercialisering in het buitenland, met name in Zuidoost Azië bestaan al samenwerkingsverbanden met systeembouwers, met name in Thailand en China.

Dit project wordt medegefinancierd door de Europese Unie, het Samenwerkingsverband Noord- Nederland, EZ/Kompas en de provincie Fryslân, in het kader van Regionaal Innovatie Programma Fryslân (Fryslân Fernijt). De Friese Wateralliantie is een samenwerking van (regionale) overheden, internationaal opererende private en publieke bedrijven en kennisinstellingen met de ambitie om van Fryslân een wereldspeler te maken op het gebied van watertechnologie en watermanagement.

Regionaal Innovatie Programma Fryslân
Om de in Fryslân aanwezige kansen voor innovatie beter te benutten hebben de Provincie Fryslân en de Europese Commissie het Regionaal Innovatie Programma Fryslân (RIPF/Fryslân Fernijt) opgezet. De doelstelling van het programma is om de concurrentiepositie van het Friese bedrijfsleven te versterken door middel van het verstrekken van subsidies voor projecten op het gebied van innovatie, kennisoverdracht en netwerkvorming. In het kader van het programma is subsidie mogelijk voor experimentele, risicovolle (publiek/private) samenwerkingsprojecten, die nieuw zijn voor Fryslân, en die passen binnen de thema's Water, ICT en Recreatie en Toerisme. Het totale budget voor het programma bedraagt E 6 miljoen, waarvan E 3 miljoen subsidie van de Europese Commissie, en loopt tot en met 2006.


---- --