Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 375 ItV
Datum: 20 december 2005

Ruim E2 ton voor Zorgnet Friesland Internet Portal uit Regionaal InnovatieProgramma Fryslân

Het project 'Zorgnet Friesland Internet Portal' krijgt E 204.750 aan subsidie uit het regionaal InnovatieProgramma Fryslân. Het College van Gedeputeerde Staten heeft het project dinsdag 20 december goedgekeurd.

Het project Zorgnet Friesland Internet Portal omvat een toevoeging aan de al bestaande technische infrastructuur binnen 'Zorgnet Fryslân. Zorgnet Friesland Internet Portal biedt een structuur, waarin een groot aantal diensten is opgenomen om in de behoefte van Friese zorgverleners te voorzien. Voorbeelden van de diensten van Zorgnet Friesland Internet Portal zijn mogelijkheden voor patiënten om e-consulten aan te vragen en om een eigen dossier te laten bijhouden en dit te laten beoordelen door de behandelaar. Zorgverleners krijgen onder andere de mogelijkheid om informatie met elkaar uit te wisselen en elkaars dossiers te bekijken zodat op het juiste moment de juiste zorg kan worden verleend. Doelstelling van het project is om door middel van de contactmogelijkheden de ketenzorg efficiënter te maken. Naar verwachting zal het portaal nieuwe economische activiteiten trekken en de ontwikkeling van nieuwe diensten en producten als gevolg hebben. Aan het einde van de pilotfase zullen minimaal tien huisartsen, apothekers, thuiszorgverleners en specialisten actief gebruik maken van het portaal. De indiener van het project is de Stichting Gerrit. Partners in het project zijn Snakeware New Media BV uit Sneek en Data Centre Fryslân BV uit Leeuwarden. Een concreet voorbeeld van economische spinn-off is het 'digitaal dermatologisch consult'. Hierbij versturen huisartsen foto's via de pc om ze door dermatologen te laten beoordelen. De applicatie die nodig is om de foto's op een veilige manier te versturen is een product van het Friese bedrijf AdvancedWorkFlowResolutions uit Heerenveen.

Regionaal Innovatie Programma Fryslân
Om de in Fryslân aanwezige kansen voor innovatie beter te benutten hebben de Provincie Fryslân en de Europese Commissie het Regionaal Innovatie Programma Fryslân (RIPF/Fryslân Fernijt) opgezet. De doelstelling van het programma is om de concurrentiepositie van het Friese bedrijfsleven te versterken door middel van het verstrekken van subsidies voor projecten op het gebied van innovatie, kennisoverdracht en netwerkvorming. In het kader van het programma is subsidie mogelijk voor experimentele, risicovolle (publiek/private) samenwerkingsprojecten, die nieuw zijn voor Fryslân, en die passen binnen de thema's Water, ICT en Recreatie en Toerisme. Het totale budget voor het programma bedraagt E 6 miljoen, waarvan E 3 miljoen subsidie van de Europese Commissie, en loopt tot en met 2005.


---- --