Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 362 JAB
Datum: 21 december 2005

Enkele wijzigingen in dienstregeling
Halvering bezuinigingen op OV Waddeneilanden

Gedeputeerde Staten hebben de Rijksbezuinigingen op de exploitatie van het openbaar vervoer voor de Waddeneilanden tot de helft beperkt. In 2006 zullen de vervoerders op de Wadden gezamenlijk 3,35 % moeten bezuinigen. Het resterende tekort van 3,34% vangt de provincie op uit eigen middelen.

Ondanks promotieacties van de vervoerders met als doel meer kaartopbrengsten binnen te halen, zijn de opbrengsten op de Wadden in 2005 niet zodanig geweest dat daarmee de volledige bezuiniging van 6,69 % in 2006 kan worden opgevangen. Daarom hebben Gedeputeerde Staten de bezuinigingstaakstelling voor het openbaar vervoer op de Waddeneilanden vastgesteld op de helft, te weten een bedrag van ruim 62.500 euro. De vervoerders Arriva en TCR nemen maatregelen om deze bezuiniging te realiseren. Dit houdt in dat kleine aanpassingen van de dienstregeling nodig zullen zijn, vooral op ritten met een lage bezetting.

De provincie Fryslân werkt ondertussen samen met de eilanden aan een nieuw openbaar vervoersysteem dat op 1 januari 2008, als de nieuwe concessies voor het openbaar vervoer op de Waddeneilanden ingaan, van start moet gaan. Zo zijn in de afgelopen tijd op de eilanden diverse workshops georganiseerd om na te gaan hoe volgens de eilanders het nieuwe openbaar vervoer er uit moet komen te zien. Uitgangspunt voor dit nieuwe systeem is dat ondanks de bezuinigingen ook in de toekomst op de Wadden goed openbaar vervoer kan worden geboden.

Achtergrond
Per 1 januari 2005 is een aantal financiële bijdragen van het Rijk op gebied van verkeer en vervoer samengevoegd in de Brede Doeluitkering verkeer en vervoer (BDU). Het budget voor het openbaar vervoer in Fryslân is als gevolg hiervan structureel verlaagd met 16,69%. De bezuiniging van 10% op het voorzieningenniveau van het openbaar vervoer die per 1 januari 2005 door de provincie Fryslân is doorgevoerd is onvoldoende om deze vermindering te kunnen opvangen. Gedeputeerde Staten hebben besloten om de resterende bezuiniging van 2005 op te vangen uit de reserves.


---- --