Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Continuon Netbeheer test op afstand uitleesbare gasmeter

Arnhem, 21 december 2005 - Bij 150 huishoudens in Arnhem start Continuon Netbeheer een unieke proef in Nederland met gasmeters die op afstand uitleesbaar zijn. Op elk gewenst moment zijn de actuele meterstanden bekend. Dat vergemakkelijkt voor netbeheerders en energieleveranciers de klantenadministratie bij de jaarafrekening, een verhuizing of overstap naar een andere energieleverancier. De meters zijn geïnstalleerd bij klanten in de Arnhemse wijk Presikhaaf.

Met de proef wil Continuon Netbeheer de techniek van deze gasmeters in de praktijk testen. Bij positieve testresultaten wil Continuon Netbeheer de uitrol van deze gasmeters combineren met de eerder door haar aangekondigde grootschalige uitrol van slimme elektriciteitsmeters in 2006. Op dit moment wordt hiervoor een tijdsplanning gemaakt.

Altijd en tijdig juiste meterstanden
Bij de op afstand uitleesbare gasmeters hoeven klanten de meterstanden niet meer zelf door te geven, omdat deze standen op afstand worden uitgelezen. Daarnaast kan Continuon Netbeheer de actuele en juiste meterstanden op elk gewenst moment ter beschikking stellen aan energieleveranciers. Door deze beschikbaarheid krijgen klanten ook beter inzicht in hun energieverbruik. Dit kan uitstekend helpen om energie te besparen.

Gasmeterstanden via elektriciteitsnet
De moderne gasmeter wordt gekoppeld aan een slimme elektriciteitsmeter. De meterstanden van de gasmeter worden via de slimme elektriciteitsmeter uitgelezen, en vervolgens via het elektriciteitsnet naar het klanteninformatiesysteem van de netbeheerder verstuurd (zie bijlage: infographic).

Planning
De 150 huishoudens in de Arnhemse wijk Presikhaaf zijn via een brief op de hoogte gebracht van deze proef. Bij deze klanten zijn de huidige elektriciteits- en gasmeter kosteloos vervangen. Het testen van de techniek gebeurt in de maanden januari en februari van 2006.

Over Continuon Netbeheer
Continuon Netbeheer is verantwoordelijk voor het distribueren en transporteren van elektriciteit en gas in de provincies Friesland, Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en een deel van Zuid-Holland. Als onafhankelijk netbeheerder staat de onderneming onder toezicht van de Directie Toezicht Energie (DTe). Continuon Netbeheer is een dochter van energie-onderneming Nuon.