Gemeente Weert

PERSBERICHT

20 december 2005

Symposium paardenhouderij

WEERT EN RECONSTRUCTIEGEBIED NEDERWEERT: EEN PAARDENREGIO MET AMBITIE

Samen met de regionale paardenondernemers werken aan een duurzame topregio voor de paardensector. Dat is het streven van de gemeente Weert, de gemeenten in het reconstructiegebied Nederweert en de gebiedscommissie voor de Reconstructie. Hoe kan deze duurzaamheid in de sector paardenhouderij worden vormgegeven en concreet worden ingevuld door middel van acties en projecten? Dat thema staat centraal op een symposium over de paardenhouderij dat op woensdag 18 januari 2006 plaatsvindt in Weert.

De paardenhouderij is in deze regio een belangrijke sector met veel groeipotentie. Binnen de sector vinden echter tegelijkertijd teveel overtredingen van beleidsregels plaats. Daarom zijn de verschillende partijen samen aan de slag gegaan om de paardensector een gezonde toekomst te geven; een sector die het platteland (nieuw) cachet geeft én die voldoet aan de regels.

Duurzame ontwikkeling
Het uitgangspunt is de optimale ontwikkeling van de branche, rekening houdend met de belangen van omwonenden, natuur, milieu, landschap, recreatie en landbouw. Wat heeft de paardensector de regio te bieden? Het fokken van paarden is een veel voorkomende economische activiteit. De sector biedt daarnaast faciliteiten op het gebied van toerisme en recreatie, sport en talentontwikkeling. Ook de raakvlakken met andere sectoren bieden kansen. Denk aan organisatieadvies (managementtrainingen en teambuilding) en gehandicaptenzorg. Innovatie binnen de sector is wenselijk, bijvoorbeeld via samenwerking tussen ondernemers, kennisinstellingen en overheid.

Wensen en mogelijkheden
De gemeente Weert heeft het voortouw genomen. Zij heeft paardenondernemers uit Weert, landelijke organisaties, overheidsinstanties en belangenverenigingen uitgenodigd voor twee bijeenkomsten die op 11 oktober en 28 november plaatsvonden. Tijdens deze succesvolle en leerzame bijeenkomsten hebben de verschillende partijen kennis met elkaar gemaakt en is er openhartig gesproken over de wensen en mogelijkheden binnen de sector. Pittige discussies werden hierbij niet uit de weg gegaan. Tijdens de eerste bijeenkomst hebben de ondernemers hun wensen voor een optimale bedrijfsontwikkeling kenbaar kunnen maken. In de tweede bijeenkomst zijn de juridische en beleidsmatige kaders weergegeven. De heer mr. J. van Groningen heeft namens de landelijke belangenorganisatie, de Sectorraad Paarden, de notitie Ruimtelijke Ordening en Paardenhouderij toegelicht. Er heeft eveneens een positieve gedachtenwisseling plaatsgevonden tussen de diverse betrokkenen. Een gedachtenwisseling waarbij, zoals de gedeputeerde Ger Driessen van de Provincie Limburg het omschreef, "duurzaamheid en kwaliteit" centraal moeten staan.

Aan de slag
Hoe kan deze duurzaamheid in de sector paardenhouderij worden vormgegeven en concreet worden ingevuld door middel van acties en projecten? Dit is het thema van het Symposium Paardenhouderij dat op woensdag 18 januari 2006 van 13.00- 18.00 uur plaatsvindt in de Paterskerk te Weert. Bij de beantwoording van deze vragen zullen ook paardenondernemers en gemeenten buiten Weert worden betrokken. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het Gebiedsbureau Reconstructie Nederweert, tel. (0495) 575 610, mail: reco.sas@weert.nl