Ingezonden persbericht


Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 21 december 2005

Kristallen Film voor documentaire ZIELEN VAN NAPELS

De prijswinnende en wereldwijd vertoonde documentaire ZIELEN VAN NAPELS van Vincent Monnikendam is ook in de Nederlandse filmtheaters een groot succes. ZIELEN VAN NAPELS ging in première tijdens het International Film Festival Rotterdam 2005. Sinds de digitale release op 18 augustus 2005 is het bezoekersaantal de grens van 10.000 bezoekers gepasseerd. De film bereikt daarmee de status van Kristallen Film.

ZIELEN VAN NAPELS is vertoond op meer dan twintig filmfestivals over geheel de wereld en is tevens uitgebracht in filmtheaters in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Engeland. De documentaire sleepte de volgende prijzen in de wacht:

Best long documentary-ex aequo - International Documentary Film Festival Contact Kiev The embodiment of the metaphysics of the city - Int. documentary drama film festival Saratov Most innovative documentary in the humanities - Shanghai Television Festival

ZIELEN VAN NAPELS is de komende weken nog steeds te zien in Utrecht, Alkmaar, Schiedam, Bergen, Voorschoten, Gorinchem en Almelo.

Als in een schilderij van de beroemde Caravaggio wisselen in ZIELEN VAN NAPELS donker drama en lichte scènes zich af in de eeuwenoude straten en piazza's van Napels. Hier overleven de kleurrijke Napolitanen al 2500 jaar een chaotisch leven van vreugde en verdriet. Ondertussen slaapt Vulkaan Vesuvius met één oog open.

ZIELEN VAN NAPELS is een co-productie van Memphis Features en IKON en kwam tot stand met steun van Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, Nederlands Fonds voor de Film en CoBO Fonds.

Het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film introduceerden de Kristallen Film in april 2005 in aanvulling op de sinds 2001 bestaande prijscategorieën Gouden Film en Platina Film. De Gouden Film en Platina Film worden toegekend, wanneer voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000 en 400.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Gouden Film en Platina Film kunnen worden toegekend aan speelfilms en aan documentaires. De Kristallen Film wordt exclusief toegekend aan documentaires. Eerder dit jaar behaalde STAND VAN DE MAAN van Leonard Retel Helmrich de status van Kristallen Film.

De televisieversie van ZIELEN VAN NAPELS wordt uitgezonden bij de IKON op 22 december 2005, 23.30 uur, Ned. 1.

Scenario & documentaire compositie: Vincent Monnikendam fotografie: Melle van Essen
producenten: Sherman de Jesus, Cécile van Eijk
productie IKON: Margie Monfils
eindredactie IKON: Wessel van der Hammen, Margje de Koning

Einde persbericht