Realisatie eerste 1,5 kilometer ecologische verbindingszone De Woerdt van start (21-12-2005)

In de gemeente Lingewaard start Waterschap Rivierenland met de realisatie van de ecologische verbindingszone (EVZ) De Woerdt. Het betreft het deeltraject tussen de Ressensestraat en A15 en het deeltraject tussen de Zandstraat en Waaldijk langs de watergang Bemmelsche Zeeg in de kern Bemmel.

Het project wordt uitgevoerd door Waterschap Rivierenland in samenwerking met Gemeente Lingewaard, Dienst landelijk Gebied en Staatsbosbeheer. De Europese unie subsidieert dit project.

De inrichting van de ecologische verbindingszone De Woerdt is er op gericht de uitwisseling van planten- en diersoorten tussen verschillende gebieden mogelijk te maken. Het is uiteindelijk de bedoeling dat dankzij een soort groen/blauwe verbinding plant- en diersoorten zonder belemmering heen en weer kunnen gaan tussen de Linge en de uiterwaarden van de Waal.

De oevers van de Bemmelsche Zeeg worden aangepakt. Er komen onder meer flauwe oevers over een lengte van ongeveer 1500 meter en 2 ondiepe poelen. Soorten als de kamsalamander en de rietzanger kunnen in deze omgeving beter gedijen. In zo'n brede sloot kan ook meer regenwater, zonder dat er wateroverlast ontstaat. Dat is mooi meegenomen aangezien we steeds vaker te maken krijgen met zwaardere en intensievere regenbuien.

De oevers zullen niet ingezaaid worden. Alles groeit en bloeit spontaan, waardoor een afwisselende en gebiedseigen begroeiing ontstaat. De diversiteit aan planten en dieren in en rondom de Bemmelsche Zeeg versterkt het zelfreinigend vermogen van het water. Micro-organismen `eten' de vervuiling uit het water waardoor het water mooi schoon blijft. De aanleg van een ecologische verbindingszone heeft dus veel pluspunten. Dieren kunnen er beter leven, wateroverlast vermindert en de waterkwaliteit verbetert. Daardoor wordt de Bemmelsche Zeeg nog mooier.