Gemeente Tilburg

Datum

21 december 2005

Wet Maatschappelijk Ondersteuning

Zevenduizend ouderen en gehandicapten krijgen straks huishoudelijke hulp van gemeente

10 miljoen voor nieuwe taak

De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) komt er aan. Wethouder Els Aarts- Engbers: "Ik merk dat veel ouderen en gehandicapten daar ongerust over zijn, omdat ze de gevolgen van alle nieuwe wetten rond zorg en inkomen nog niet kunnen overzien. Die mensen wil ik laten weten dat de gemeente Tilburg de landelijke ontwikkelingen rond de Wmo scherp volgt. En dat we ons zorgvuldig voorbereiden op de nieuwe taak: het regelen van hulp bij de huishouding voor zoŽn 7000 ouderen en gehandicapten die dat zelf niet (meer) kunnen." In 2006 kunnen klanten blijven rekenen op de al afgesproken hulp. Voor de jaren daarna, is de gemeente druk bezig met de beleidsvoorbereiding.

Er is een werkgroep gevormd vanuit de raad en het college. Die werkgroep heeft in november en december 2005 gesprekken gevoerd met burgers, belangengroepen en instellingen in de stad. Op basis van alle gesprekken, heeft het college op 20 december haar koers bepaald. Op 13 februari 2006 zal de raad zich uitspreken over de gekozen richting. Daarna wordt deze uitgewerkt in een meerjarenbeleidskader Wmo voor 2007-2010.

Wet maatschappelijke ondersteuning
Huishoudelijke verzorging wordt tot nu toe betaald uit de Algemene wet bijzondere ziektenkosten. Maar dat gaat waarschijnlijk veranderen. Het kabinet heeft namelijk een wetsvoorstel Wmo ingediend, waarin staat dat de huishoudelijke verzorging halverwege 2006 wordt overgedragen aan gemeenten. In Tilburg is daar ruim 10 miljoen euro per jaar mee gemoeid. Ook veel taken waar de gemeenten nu al verantwoordelijk voor zijn, komen straks onder de Wmo te vallen (zoals de Welzijnswet en Wet voorzieningen gehandicapten). Het voordeel daarvan is dat de gemeente integraal beleid kan maken voor wonen, zorg en welzijn.

Visie voor 2007-2010
Hieronder geven we enkele hoofdlijnen weer van de vastgestelde visie:
. de gemeente investeert in sociale samenhang in de wijken;
. en in de ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers, die niet gezien worden als vervanging maar als aanvulling op professionele zorg;
. mensen kunnen een beroep doen op de gemeente als ze zorg nodig hebben, en die niet helemaal zelf kunnen betalen en onvoldoende mantelzorg hebben;
. financiële problemen door een opeenstapeling van eigen bijdragen moet worden voorkomen;
. verder willen we de stad geschikter maken voor ouderen en gehandicapten door woonzorgservicezones te vormen, met levensloopbestendige woningen, toegankelijke straten, en veel voorzieningen in de directe woonomgeving.

En de zorg in 2006?
Het wetsvoorstel Wmo wordt rond 1 februari 2006 behandeld in de Tweede Kamer, en moet daarna nog worden vastgesteld in de Eerste Kamer. Het is nog niet zeker of wordt vastgehouden aan de ingangsdatum van 1-7-2006. Als dat wel het geval is, zal de gemeente Tilburg voor de rest van 2006 de reeds afgesproken huishoudelijke verzorging continueren.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marlies van Brunschot, telefoon 013-5429705


---- --