Ingezonden persbericht


Kunstproject SURFnet maakt het onzichtbare zichtbaar

SURFnet voert vanaf vandaag een grootschalig kunstproject uit. Tot en met eind januari 2006 zijn er op twintig locaties voor hoger en wetenschappelijk onderwijs bijzondere lichtobjecten geplaatst. Met het kunstproject LIGT.net wordt het nieuwe computernetwerk SURFnet6 gelanceerd. Dit is de zesde generatie van het nationale onderzoeksnetwerk in Nederland. Met dit geavanceerde netwerk kunnen studenten, docenten, wetenschappers en andere gebruikers weer jaren vooruit.

Kunstenaar Tobias Baeten ontwikkelde het idee voor de lichtobjecten. De kunstwerken zullen hun licht ongeveer zes weken laten schijnen. De lichtobjecten zijn glasvezelbuizen die ruim een meter boven de grond uitsteken. Hieruit steken kleine kabeltjes waarin helder witte lichtjes schijnen. Deze lampjes schakelen onafhankelijk van elkaar aan en uit, waarmee het transport van data door het netwerk wordt gevisualiseerd. Aan het project is een prijsvraag gekoppeld. Medewerkers en studenten van de betrokken instellingen kunnen prijzen winnen door een originele foto te maken van een lichtobject. (zie www.ligt.net)

SURFnet6 geldt wereldwijd als een bijzonder netwerk omdat het gegevens, naast de gebruikelijke manier via internet, ook op een andere manier kan vervoeren. In SURFnet6 is het ook mogelijk om een apart netwerkpad op te zetten, rechtstreeks van de ene naar de andere computer. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van grote computers, zogenaamde routers, maar wordt een tijdelijk of permanent pad over glasvezelkabels uitgestippeld. Verkeer dat via een dergelijk lichtpad gaat, komt onderweg geen ander verkeer tegen en kan daarom direct - zonder onderbrekingen - naar de eindbestemming gaan. Deze lichtpaden zijn bijvoorbeeld interessant voor het uitwisselen van wetenschappelijke gegevens en voor hoge kwaliteit video.

SURFnet6 is het eerste nationale onderzoeksnetwerk dat op deze hybride manier is ingericht. Het nieuwe netwerk is toegerust om de groei van het 'normale' internetverkeer van 750.000 studenten en medewerkers van 180 instellingen de komende jaren moeiteloos aan te kunnen. Daarnaast kan het ook de reusachtige datastromen aan, die in wetenschappelijke experimenten worden gegenereerd. Op 23 januari wordt het nieuwe 'onzichtbare' SURFnet 6 officieel in gebruik genomen.

Een communicatienetwerk als SURFnet6 bestaan uit grote buizen met glasvezels onder de grond gekoppeld aan kasten met netwerkapparatuur. Het netwerk blijft in zijn fysieke vorm meestal onzichtbaar voor de gebruikers. Met dit kunstproject wil SURFnet het onzichtbare netwerk zichtbaar maken door het als het ware boven de grond te brengen. Dit gebeurt door het plaatsen van bijzondere lichtobjecten bij locaties die een knooppunt huisvesten.

De volgende organisaties nemen deel aan het project:


· Haagse Hogeschool

· Hogeschool Windesheim

· Rijksuniversiteit Groningen

· TU Eindhoven

· Universiteit Leiden

· Universiteit Maastricht

· Universiteit Twente

· Universiteit Utrecht

· INHOLLAND (Alkmaar en Haarlem)

· Avans Hogeschool (Den Bosch, Tilburg en Breda)
· Hogeschool Arnhem Nijmegen (Arnhem en Nijmegen)
· OU Heerlen

· SARA (Amsterdam)

· VU Amsterdam

· Hogeschool Drenthe Emmen

· LSOP (Politieschool Apeldoorn)

Meer en beter fotomateriaal op aanvraag verkrijgbaar.

Over SURFnet
SURFnet is het Nederlandse netwerk voor hoger onderwijs en onderzoek, dat ongeveer 180 instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek met elkaar en met de rest van de wereld verbindt. Met de introductie van SURFnet6 zijn we wereldwijd koploper in de ontwikkeling van researchnetwerken. SURFnet6 is een geheel optisch netwerk waarbij naast een hoge kwaliteit internetdienstverlening ook lichtpaden worden geboden tussen eindgebruikers. Deze lichtpaden bieden gegarandeerde kwaliteit, hoge capaciteit en maximale veiligheid aan de gebruikers. Nederland is hiermee prima toegerust voor de toekomst als kenniseconomie.

SURFnet b.v.
Radboudkwartier 273
Postbus 19305
3501 DA Utrecht
T +31 302 305 305
F +31 302 305 329
E Communicatie@SURFnet.nl

Meer informatie:
Fouad Sidali
Pleon bv
020-4874000
fouad.sidali@pleon.com