Prinses Máxima bij Dag van de Dialoog

Nieuwe maan

Amsterdam, 21 december 2005

Vandaag was Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima te gast bij de derde Dag van de Dialoog in Amsterdam. Zij zat aan bij twee van de ruim honderd dialoogtafels waaraan Amsterdammers met verschillende achtergronden en meningen met elkaar praatten over het thema Amsterdam werkt! Daarna woonde ze samen met de vele andere deelnemers en burgemeester Cohen de slotbijeenkomst bij in Podium Mozaïek, waar de opbrengsten van de dag werden besproken.

De Prinses bezocht de dialoogtafels georganiseerd door de ING Bank en het Regionaal Service Centrum van de Politie Amsterdam Amstelland en sprak daar onder meer met medewerkers van deze organisaties, ondernemers, leerlingen van een basisschool, maatschappelijk werkers en vrijwilligers over werken in en aan de stad Amsterdam.

De Dag van de Dialoog is in Rotterdam ontstaan in 2001, na de aanslagen van 11 september. Door open en verdiepende dialooggesprekken tussen mensen met verschillende achtergronden krijgen bewoners meer begrip en respect voor elkaar. Uit de nieuwe contacten die opgedaan worden, ontstaan vaak nieuwe samenwerkingsinitiatieven.

In Amsterdam vond de eerste Dag van de Dialoog precies een jaar geleden plaats, als reactie op de ontstane onrust na de moord op Theo van Gogh. Zo'n 20 organisaties en bedrijven, verenigd in het Platform Amsterdam Dialoog, nemen in Amsterdam het voortouw voor de organisatie van een jaarlijkse Dag van de Dialoog.

Inmiddels hebben in Amsterdam, Rotterdam en Schiedam al verschillende succesvolle Dialoogdagen plaatsgevonden. Andere gemeenten tonen nu ook belangstelling voor deze aanpak. Het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie en Nieuwe Maan Communicatie Adviesgroep, die samen de Dag van de Dialoog hebben ontwikkeld, kondigden vandaag aan dat zij in gesprek zijn met het Oranje Fonds en enkele andere partners over de landelijke verspreiding van deze methode. Burgemeester Cohen riep zijn collega-bestuurders op om in hun stad ook een jaarlijkse Dag van de Dialoog in te stellen.

Platform Amsterdam Dialoog
De Dag van de Dialoog in Amsterdam is een initiatief van het Platform Amsterdam Dialoog dat bestaat uit de volgende partners: Albert Heijn, Amsterdam met hart en ziel, De Balie, COC Amsterdam, Esprit Scholengroep, Felix Meritis, Hortus Botanicus, ING Bank, Instituut voor Publiek en Politiek, Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie, Marokkaans Ondernemers Netwerk Amsterdam, Marokkaanse Vrouwenvereniging Nederland, Meldpunt Discriminatie Amsterdam, Het Nieuwe Trivium, Nieuwe Maan Communicatie Adviesgroep, Politie Amsterdam-Amstelland, Rabobank Amsterdam en Omstreken, Randstad, ROC van Amsterdam Zuidoost en Ymere. De gemeente Amsterdam ondersteunt dit maatschappelijke initiatief in het kader van het Actieplan 'Wij Amsterdammers'.