Ingezonden persbericht

Bijna één op de drie bouwprojecten stagneert vanwege milieuregelgeving

In december heeft Bouwkennis een online en telefonisch onderzoek uitgevoerd naar vastgoedontwikkeling en milieuregelgeving. Dit onderzoek is opgesteld in samenwerking met ONRI Organisatie van advies- en ingenieursbureaus en Oranjewoud in het kader van een verder uit te werken Master Thesis van drs. Korenberg voor de Master Vastgoedkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. De complete resultaten van het onderzoek komen in januari 2006 beschikbaar. Vooruitlopend op deze resultaten kunnen reeds enkele schokkende conclusies worden gesteld.

Ten behoeve van het onderzoek zijn 339 enquêtes afgenomen onder gemeenten, woningcorporaties, zelfontwikkelende bouwers en projectontwikkelaars. De vraag of milieuregelgeving wel eens een reden is dat projecten stagneren wordt door drie op de vier respondenten bevestigd. Vooral gemeenten geven aan dat hier sprake van is (85%). Bij corporaties ligt het percentage het laagst (64%).

In totaal geven gemeenten aan dat 24% van de projecten stagneert vanwege milieuregelgeving. Bij woningcorporaties is dit 29%. Bij de zelfontwikkelende bouwer ligt het percentage met 35% aanzienlijk hoger en de projectontwikkelaar doet hier met 42% nog een schepje bovenop. Gemiddeld genomen kan worden gesteld dat bijna één op de drie bouwprojecten stagneert vanwege milieuregelgeving.

In het onderzoek zijn een aantal aspecten van milieuregelgeving nader gemeten. Dat betreffen de aspecten:
- beschermde diersoorten
- bodemverontreiniging
- externe veiligheid
- luchtkwaliteit
- geluid

Er is aan de respondenten van het onderzoek gevraagd in hoeverre men het betreffende aspect als knelpunt ervaart. Uit de resultaten blijkt dat de partijen externe veiligheid en beschermde diersoorten het minst vaak als een knelpunt zien. De grootste knelpunten zijn geluid en de bodemverontreiniging. Van alle respondenten ziet respectievelijk 36% en 34% het vaak of zelfs altijd als een knelpunt, waarbij het gemiddelde voor bodemverontreiniging in sterke mate omlaag wordt gehaald door gemeenten. De gemeenten zien namelijk bodemverontreiniging niet zo vaak als knelpunt, het betreft slechts 17%.
                      Nooit Soms Vaak Altijd Weet niet
Geluid                   6   57   32   4     0
Bodemverontreiniging     6   61   25   9     0
Luchtkwaliteit          24   44   21   7     4
Beschermde diersoorten  27   54   12   5     3
Externe veiligheid      24   59    8   5     5

Het betreffen hier slechts enkele resultaten van het onderzoek. Het complete onderzoek geeft onder meer inzicht in de consequenties van milieuaspecten bij het bouwen, bij wat voor projecten er vooral sprake van belemmering is en hoe men met de belemmering rondom milieuregelgeving omgaat. De resultaten van het onderzoek zijn gratis verkrijgbaar voor abonnees van het Bouwkennis Kwartaalrapport.

Voor meer informatie over dit onderzoek kan men contact opnemen met Bouwkennis, Marjet Rutten, E rutten@bouwkennis.nl, Oranjewoud, Roel Eerden, E roel.eerden@oranjewoud.nl of ONRI, Rick Meynen, meynen@onri.nl.