Hogeschool van Amsterdam

Persberichten

Paul F. van der Heijden herbenoemd tot rector magnificus UvA en lid College van Bestuur UvA en HvA

(22 december 2005)

De Raden van Toezicht van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam hebben prof. mr. Paul F. van der Heijden (55) per 1 januari 2006 herbenoemd tot rector magnificus en lid van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam en tot lid van het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam voor de periode van vier jaar. Van der Heijden begon in januari 2002 met zijn rectoraat.

De rector magnificus is primair verantwoordelijk voor onderwijs, onderzoek, hoogleraarsbenoemingen en studentenzaken. Van der Heijden is tevens lid van het College van Bestuur van de UvA en van de HvA. Sinds september 2003 bestaat een personele unie tussen de Colleges van Bestuur in het kader van de intensieve samenwerking tussen de twee instellingen. De leden - naast Van der Heijden zijn dat dr. Sijbolt Noorda (voorzitter), dr. Rob Scheerens (vice-voorzitter) en drs. Ankie Verlaan - zijn zowel lid van het College van Bestuur van de UvA als van het College van Bestuur van de HvA.

Paul F. van der Heijden is sinds 1990 hoogleraar Arbeidsrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Zijn wetenschappelijke publicaties richten zich op arbeidsverhoudingen, grondslagen van het arbeidsrecht, grondrechten, corporate governance en openbaar bestuur. Voor zijn aanstelling aan de UvA werkte hij onder meer aan de universiteiten van Leiden en Groningen en was hij rechter bij de Amsterdamse rechtbank. Van der Heijden was directeur van het Hugo Sinzheimer Instituut (onderzoeksinstituut van de UvA voor arbeid en recht) en voorzitter van het interdisciplinaire Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS), waarin juristen, economen, sociaal wetenschappers en medici van de UvA samen onderwijs verzorgen en onderzoek doen. Sinds 2003 is Paul F. van der Heijden lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Buiten de universiteit vervulde en vervult Van der Heijden enkele bestuurs- en adviesfuncties bij nationale en internationale organisaties en bedrijven. Onlangs nog trad hij op als mensenrechtenrapporteur voor de ILO (International Labour Organisation) inzake Colombia. Van der Heijden is ook Kroonlid van de SER.