Gemeente IJsselstein


Monumenten voorzien van informatieve borden
donderdag, 22 december 2005 - 12:18 CET

Beeldbepalende monumenten in onze binnenstad zijn nu voorzien van een informatiebord. Hiermee kan goed een indruk worden verkregen van de vele historische lokaties in onze stad.

Burgemeester Kok en wethouder Overkamp onthullen het informatiebord bij de Benschopperpoort Burgemeester Kok en wethouder Overkamp onthulden op 21 december jl. het eerste informatiebord. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in het bijzijn van onder meer de gebruikers van de monumentale panden en leden van de Historische Kring IJsselstein.

Inhoud informatiebord
Naast een informatieve tekst staan op de borden ook een illustratie en een plattegrond. De plattegrond is opgebouwd uit twee lagen zodat goed is te zien hoe het vroeger wás en hoe het nu ís. De teksten zijn opgesteld door de Historische Kring IJsselstein in samenwerking met de gemeente. De vormgeving van de borden is van Arthur Hermans.

Ontstaan informatieborden
Het idee om de borden te plaatsen ontstond in 1999, toen de gemeente een subsidie kreeg van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg voor de restauratie van de vestingmuur. Ook het nieuwe boek 'IJsselstein de Vesting' waarin de roemruchte geschiedenis van onze stad is veiliggesteld, is hiermee deels gefinancierd.

IJsselsteiners bekijken het informatiebord bij de Benschopperpoort Monumenten met een informatiebord
Bij de volgende monumenten staat een informatiebord:
Benschopperpoort en IJsselspoort
Molenplantsoen en Vestingplantsoen
kasteelgebied/Kasteeltoren
korenmolen De Windotter
St. Nicolaasbasiliek en Oude Sint Nicolaaskerk
Mariënberg, Kloosterplantsoen en Kloosterhof
historisch stadhuis en stadswaag en het brandspuithuisje
Buiten de binnenstad staat ook één bord bij de Eiterse kapel (Achterveld). Hiervan zijn de opgemetselde fundamenten te zien.