Dienstenbond CNV

Achmea en Interpolis, nu echt samen
22-12-2005

CNV Dienstenbond en haar collega-vakorganisaties hebben een presentatie gekregen over de eerste plannen met betrekking tot Achmea en Interpolis. Er is nog geen duidelijkheid over de sociale gevolgen of over de arbeidsvoorwaarden.

Het nieuwe bedrijf heeft 4 belangrijke pilaren:
* klanten;

* aandeelhouders;

* medewerkers;

* distributiekanalen.

Daartussen zal een balans gevonden moeten worden. Volgens Achmea en Interpolis zal dat medewerkers meer kansen bieden, mits zij zelf invulling geven aan hun ontwikkeling en verantwoordelijkheid. Gedwongen ontslagen zullen zoveel als mogelijk voorkomen worden. Tevens zal er flink geïnvesteerd worden in ontplooiingsmogelijkheden van medewerkers. Van medewerkers wordt verwacht dat zij open en eigentijds zijn, dat zij zich ontwikkelen en trainen en dat zij trots zijn op het nieuwe bedrijf.

Voor Achmea en Interpolis is het van belang dat er eerst een strategie is en dan een structuur. Er komen clusters op activiteiten, te weten:
* Sociale Zaken

* Pensioenen

* Zorg

* Direct

* Bank

* Intermediair.

Tevens komt er een kleine holding. De eerste activiteiten zullen zich richten op de clusters pensioen, sociale zaken, mens en werk en de staven. De COR zal daarover advies geven, in eerste instantie over het raamplan en dan per besluit.

CNV Dienstenbond en haar collega-vakbonden hebben aangegeven dat het nieuwe bedrijf nog wel een weg te gaan heeft als medewerkers bij Achmea nu aangeven niet zo tevreden te zijn over hun werkgever. Achmea is zich ervan bewust dat zij daarin moet investeren. Tevens hebben wij gezegd dat het zoveel mogelijk voorkomen van gedwongen ontslagen onzekerheid in de hand werkt, die niet zal helpen. Bovendien gaven wij de suggestie mee dat er een loopbaancheck voor iedereen komt.

Concrete afspraken over de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden en het Sociaal Plan zullen in de eerste helft van 2006 gemaakt worden. Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder mevrouw Ike Wiersinga (i.wiersinga@cnvdibo.nl). Telnr. 023-56 51 052.

Nog even dit. U bent lid van CNV Dienstenbond. Uw collega misschien nog niet. Juist nu is het van belang om lid te zijn. Wellicht kunt u uw collega van het nut van het lidmaatschap overtuigen. Wij rekenen op u!

CNV Dienstenbond wenst u prettige feestdagen en een voorspoedig 2006.