Dienstenbond CNV

CAO-resultaat bij Meeus
22-12-2005

Er is een resultaat bereikt over de CAO bij Meeus. Voor een 2-jarige CAO zijn er afspraken gemaakt over loon, pensioen, arbeidsongeschiktheid, zorgstelsel, ANW-hiaat, flexibele arbeidstijden, kinderopvang en overige zaken. CNV Dienstenbond is tevreden over het resultaat en legt het ook met dat gevoel aan u voor.

In grote lijnen is het volgende bereikt:

Loon en Looptijd
Van 1 januari 2005 tot en met 1 januari 2007. Per 1 januari 2006 een structurele loonsverhoging van 1% en per 1 juni 1% structurele loonsverhoging. Wij hebben volgehouden dat wij over 2005 ook een loonsverhoging wilden zien. Uw werkgever wilde niet meer geven dan
1,5% in 2006. Het heeft ons grote moeite gekost dit te bereiken en wij zijn ervan overtuigd dat er niet meer inzit en zijn dus tevreden over de verhoging.

Pensioen
Met ingang van 1 januari 2006 komt er 1 pensioenregeling voor alle medewerkers. De belangrijkste elementen in die regeling zijn:
* Een geïndexeerde middelloonregeling;

* Opbouwpercentage 2006:1,9% over de pensioengrondslag;
* Maximum pensioengevend salaris 65.655 euro
* Franchise 12.700 euro

* Eigen bijdrage medewerkers: 6% van de pensioengrondslag;
* Compensatie van de verhoging van de eigen bijdrage tot maximaal 1400 euro bruto per jaar;

* Voor medewerkers met een 13e maand wordt de compensatie voor de verhoging gecompenseerd in het salaris;

* In het kader van harmonisatie van belonen wordt voor medewerkers zonder 13e maand de compensatie voor de verhoging van de eigen bijdrage verwerkt in een compensatiebedrag eigen bijdrage. Deze toeslag zal bij invoering van het nieuwe beoordelings-, functiewaarderings- en beloningssysteem worden ingezet voor de financiering van de 13e maand.

Zorgstelsel
Er komt een collectieve regeling Voor ernstige situaties wordt een oplossing gezocht.

ANW-hiaat
Vrijwillige deelname in een collectieve hiaatverzekering voor Meeus-medewerkers, waarbij de premie volledig voor rekening van de medewerker komt. Voor medewerkers waarvoor Meeus nu een premievrije ANW-hiaatverzekering aanbiedt, geldt met ingang van 1 januari 2006 een volledige compensatie van de premie. De compensatie wordt in het salaris opgenomen.

Arbeidsongeschiktheid
Gedurende het 1e ziektejaar wordt het loon 100% doorbetaald. Gedurende het 2e ziektejaar wordt het loon 70% doorbetaald. Indien de medewerker in het 2e jaar reïntegreert wordt dit percentage gedurende het 2e jaar over de gereïntegreerde arbeidstijd verhoogd tot 80%. Voor ernstige situaties wordt een Sociaal Fonds opgericht. Medewerkers kunnen de achteruitgang in inkomen bij arbeidsongeschiktheid tot maximaal 70% van het salaris verzekeren, 50% van de premie komt voor eigen rekening. Bestaande afspraken met betrekking tot de premiebetaling van de WAO-hiaatverzekering gaan onverminderd gelden voor de WGA-hiaatverzekering. Nieuwe medewerkers gaan 50% premie betalen voor zon verzekering

Flexibele arbeidstijden
Na goedkeuring van de leidinggevende is het mogelijk om binnen kantoortijden flexibel met arbeidstijden om te gaan.

Kinderopvang
Per 1 januari 2006 zal de maandelijkse werkgeversbijdrage maximaal 50 euro netto bedragen. Afgesproken is dat in 2 gelijke stappen wordt toegewerkt naar 1/6 werkgeversbijdrage per 1 januari 2008.

Overige punten
Er zijn ook afspraken gemaakt over levensloop, inzetbaarheid, overwerkvergoeding, parttimers, geregistreerd partnerschap, telewerken en vakbondsfaciliteiten, uitbreiding van het cafetariasysteem, naleving van de CAO, een studieafspraak beoordelen en belonen en maaltijdvergoeding.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ike Wiersinga (i.wiersinga@cnvdibo.nl).