22-12-2005
Besterd krijgt prioriteit bij invoering exploitatievergunning
Exploitatievergunning voor de Tilburgse 'natte' horeca
De horeca in de wijk Besterd krijgt als eerste de verplichting een
exploitatievergunning aan te vragen. In de nabije toekomst moet elke
Tilburgse exploitant van een horecagelegenheid waar ook alcohol wordt
geschonken, de zogenoemde natte horeca, deze exploitatievergunning
aanvragen.
Hierdoor kunnen ook zaken op het gebied van openbare orde en
veiligheid meegewogen worden in de vergunningverlening. De
burgemeester kan in de vergunning precies aangeven wat hij van de
exploitant verwacht en gaat daar vervolgens ook op handhaven. Als de
raad positief besluit over het voorstel wordt het in de wijk Besterd
als eerste ingevoerd vanwege problemen die daar zijn gerezen in de
horeca. In de rest van Tilburg wordt de vergunning geleidelijk
ingevoerd bij wijzigingen in de vergunning en bij nieuwe aanvragen.
Evaluatie met horeca, politie en justitie vindt plaats na een half
jaar en na een jaar.
Strafbare feiten
De exploitatievergunning is een, mogelijk tijdelijke, pand- en
persoonsgebonden beschikking op basis waarvan de exploitant van een
horeca-inrichting toestemming krijgt tot de exploitatie van een
horeca-inrichting. Hierbij moet de ondernemingsvorm voldoen aan de
door de gemeente opgelegde eisen in deze aan de exploitant verleende
vergunning.
In de exploitatievergunning wordt een aantal algemene voorschriften
opgenomen. Zo mogen in een horeca-inrichting bijvoorbeeld geen
strafbare feiten plaatsvinden, mag de gezondheid van bezoekers niet in
gevaar worden gebracht en mag de openbare orde en veiligheid niet
nadelig beïnvloed worden. Daarnaast kunnen in de vergunning specifieke
voorschriften worden opgenomen, bijvoorbeeld op het gebied van
geluidsoverlast, openings- en sluitingstijden en toelatingsbeleid.
Besluitvorming
Het exploitatievergunningstelsel geldt al voor de droge
(niet-alcoholschenkende) horeca. Het nu genomen besluit van het
college voor invoering van de exploitatievergunning is een
ontwerpbesluit. Definitieve besluitvorming vindt pas plaats nadat de
raadscommissie economie zich over dit onderwerp heeft uitgesproken.
Het stelsel wordt van kracht nadat de raad heeft ingestemd met het
kader voor de exploitatievergunning: De nota horecabeleid en de nieuwe
algemene plaatselijke verordening, dus op zijn vroegst 1 maart 2006.