Gemeente Tilburg

22-12-2005
Besterd krijgt prioriteit bij invoering exploitatievergunning

Exploitatievergunning voor de Tilburgse 'natte' horeca

De horeca in de wijk Besterd krijgt als eerste de verplichting een exploitatievergunning aan te vragen. In de nabije toekomst moet elke Tilburgse exploitant van een horecagelegenheid waar ook alcohol wordt geschonken, de zogenoemde natte horeca, deze exploitatievergunning aanvragen.

Hierdoor kunnen ook zaken op het gebied van openbare orde en veiligheid meegewogen worden in de vergunningverlening. De burgemeester kan in de vergunning precies aangeven wat hij van de exploitant verwacht en gaat daar vervolgens ook op handhaven. Als de raad positief besluit over het voorstel wordt het in de wijk Besterd als eerste ingevoerd vanwege problemen die daar zijn gerezen in de horeca. In de rest van Tilburg wordt de vergunning geleidelijk ingevoerd bij wijzigingen in de vergunning en bij nieuwe aanvragen. Evaluatie met horeca, politie en justitie vindt plaats na een half jaar en na een jaar.

Strafbare feiten
De exploitatievergunning is een, mogelijk tijdelijke, pand- en persoonsgebonden beschikking op basis waarvan de exploitant van een horeca-inrichting toestemming krijgt tot de exploitatie van een horeca-inrichting. Hierbij moet de ondernemingsvorm voldoen aan de door de gemeente opgelegde eisen in deze aan de exploitant verleende vergunning.
In de exploitatievergunning wordt een aantal algemene voorschriften opgenomen. Zo mogen in een horeca-inrichting bijvoorbeeld geen strafbare feiten plaatsvinden, mag de gezondheid van bezoekers niet in gevaar worden gebracht en mag de openbare orde en veiligheid niet nadelig beïnvloed worden. Daarnaast kunnen in de vergunning specifieke voorschriften worden opgenomen, bijvoorbeeld op het gebied van geluidsoverlast, openings- en sluitingstijden en toelatingsbeleid.

Besluitvorming
Het exploitatievergunningstelsel geldt al voor de droge (niet-alcoholschenkende) horeca. Het nu genomen besluit van het college voor invoering van de exploitatievergunning is een ontwerpbesluit. Definitieve besluitvorming vindt pas plaats nadat de raadscommissie economie zich over dit onderwerp heeft uitgesproken. Het stelsel wordt van kracht nadat de raad heeft ingestemd met het kader voor de exploitatievergunning: De nota horecabeleid en de nieuwe algemene plaatselijke verordening, dus op zijn vroegst 1 maart 2006.