Gemeente Scheemda


Nieuwsbrief dorpsvisie Oostwold en Midwolda
22 december 2005

Algemeen

In de vorige nieuwsbrieven is aangegeven, dat de gemeente Scheemda de volgende jaren voor alle dorpen dorps(ontwikkelings)visies zal opstellen. Met deze dorpsvisies wil het gemeentebestuur werken aan een weloverwogen, maatschappelijk gedragen toekomstige ontwikkeling van de gemeentelijke kernen. De dorpsvisies worden zo opgesteld, dat op eenvoudige wijze concrete meerjarenplannen en jaarplannen voor de verschillende dorpen kunnen worden ontwikkeld. Oostwold en Midwolda bijten de spits af. In september 2005 is er een start gemaakt met de dorpsvisies. De overige dorpen volgen daarna.

Wat is er inmiddels gebeurd?

De eerste gesprekken met de sleutelfiguren.

De eerste fase van de dorpsontwikkelingsvisie is inmiddels afgerond. In deze fase zijn met diverse partijen gesprekken gevoerd over hun inzichten, verwachtingen, wensen en ideeën over deze dorpen. Die partijen (zogenaamde sleutelfiguren) waren onder meer de bestuurlijke delegaties van de plaatselijke verenigingen van dorpsbelangen, Het Blauwe Lint, de plaatselijke landbouwers, enkele natuurbeherende organisaties en de nauw betrokken overheidsorganisaties. Vooral aan de hand van de uitkomsten van deze gesprekken is een inventarisatie gemaakt van:

* de sterke en zwakke punten van de dorpen;
* de kansen en bedreigingen die er voor de dorpen aanwezig zijn.

De uitkomst van de workshop van 11 oktober 2005 met de sleutelfiguren.

Uit de gesprekken zijn vervolgens diverse kennelijk belangrijk geachte beleidsthemaâs naar voren gekomen. Hierover is vervolgens met de diverse betrokken sleutelfiguren nader gesproken in een speciale workshop. De uitkomsten van die workshop staat hier onder globaal vermeld:

1. De dorpen moeten niet stil blijven staan. Nieuwe ontwikkelingen moeten mogelijk gemaakt worden.

2. De groei van de dorpen naar het water is belangrijk. Ook Oostwold moet een goede relatie / verbinding naar de Blauwe Stad krijgen.
3. Het realiseren van een volledige kuierroute (soort recreatieve looproute) is positief voor de dorpen, wanneer het doorgaande verkeer langs de Hoofdweg â Huningaweg wordt omgeleid. Deze recreatieve kuierroute moet niet alleen langs de Hoofdweg â Huningaweg lopen, maar ook aftakkingen krijgen. Het moet mogelijk zijn circuits te lopen / fietsen.

4. Er is draagvlak voor De Brede School Oostwold - Midwolda. Qua locatie is er een voorkeur voor het inpassen van De Brede School in de bestaande agrarische bebouwing aan de Huningawegzone.
5. Er is een voorkeur voor een nieuwe dorpsonsluitingsroute ter ontlasting van de Huningaweg en Hoofdweg: parallel aan die wegen, zeg noordelijk langs de dorpen (vgl. parallelle verbinding (naast) Oudlandseweg).

6. Er is een voorkeur voor de noordelijke (zeg Oudlandsewegtracé) t.o.v. de westelijke (zeg route door het Midwolderbos) vaarrecreatieve ontsluiting van de Blauwe Stad op het Nieuwekanaal / Termunterzijldiepcircuit.

7. De nog noordelijker gelegen Koediepvariant verkrijgt eveneens veel steun.

8. Indien de Koediepvariant kan worden gerealiseerd, dan geldt de aanbeveling om ook de parallelle ontsluitingsroute verder in noordelijke richting op te schuiven.

9. Maatschappelijke voorzieningen moeten worden geconcentreerd. De basisvoorzieningen in de beide dorpen moeten in elk dorp worden gehandhaafd. Met betrekking tot specifieke voorzieningen kunnen de dorpen zich afzonderlijk specialiseren.

De uitkomst van de bewonersavond van 17 oktober 2005.

Het gemeentebestuur heeft de uitkomsten van de workshop op de bewonersavond van 17 oktober 2005 aan de dorpen gepresenteerd. De uitkomst van die avond lag globaal in de lijn van de uitkomsten van de workshop. De resultaten staan hieronder vermeld.
1. Ook de dorpen kiezen voor nieuwe ontwikkelingen. Stilstand wordt als achteruitgang gezien.

2. Naast alle aandacht voor de ontwikkelingen vanuit de Blauwe Stad moet er ook aandacht blijven voor de zogenaamde herstructurering (zeg nieuwbouw, vervangende nieuwbouw en aanpassing van het bestaande woningbezit aan de veranderende woonwensen).
3. Voor woningen worden vooral jongeren en senioren als belangrijke doelgroepen genoemd.

4. Een adres aan het water (bedoeld wordt het stedenbouwkundig laten groeien van de dorpen naar het water toe) is voor de dorpen interessant. Dit mag echter niet ten koste gaan van reeds aanwezige kwaliteiten, zoals de bosstrook achter de Niesoordlaan.
5. De Brede School in de Huningawegzone is een prima initiatief. Het is dan wel belangrijk voldoende aandacht te besteden aan de veilige bereikbaarheid van de locatie.

6. De nieuwe alternatieve parallelle verkeersontsluitingsroute ten noorden van de Hoofdweg â Huningaweg is goed voor de leefbaarheid van het gebied.

7. Indien het Koediep in ere zou worden hersteld, dan verdient het de voorkeur deze verkeersontsluitingsroute ook noordelijker te verleggen.

8. Die Koediepvariant spreekt veel bewoners zeer aan. Velen kunnen zich de historische ligging van het Koediep nog herinneren.
9. De uitkomst van de voorzieningendiscussie uit de workshop van de sleutelfiguren wordt gedeeld. Zowel Midwolda als Oostwold moeten als zelfstandige dorpen kunnen blijven functioneren.

De uitkomsten van de workshop met de sleutelfiguren en de bewonersbijeenkomst zullen verder worden gebruikt voor de volgende fase van het dorpsontwikkelingsvisie-traject. In deze fase wordt een voorkeursmodel voor de dorpsvisie uitgewerkt. Ook wordt aan de dorpsvisie een concrete lijst met mogelijk uit te voeren deelprojecten gekoppeld.

Uitkomst van de 2^e workshop met sleutelfiguren: Deeluitwerking Noordrand Blauwe Stad.
Op 28 november 2005 is er met de sleutelfiguren een 2^e workshop gehouden. Het accent tijdens deze workshop lag op de deeluitwerking van de noordelijke flank van de Blauwe Stad, het gebied gelegen tussen het nieuwe meer en de bebouwingszones van globaal de Niesoordlaan, Hoofdweg, Huningaweg en Klinkerstraat. Tijdens deze workshop werden twee door het bureau HzA Stedenbouw en Landschap uitgewerkte modellen voor de noordrand gepresenteerd en bediscussieerd. Belangrijke bespreekpunten tijdens deze workshop waren onder meer:
* de landschappelijke inpassing / het landschappelijk raamwerk;
* het inpassen van nieuwe functies, welke functies, welke omvang;
* beeldkwaliteit en identiteit. Te denken valt aan bouwhoogten, bouwmassa, sfeerbeelden, enz.

Uit de resultaten van deze workshop lijkt de volgende lijn te komen: Algemeen:
Ontwikkelingen in de Noordrand mogen niet ten koste gaan van herstructurering in de dorpen: er mogen geen âgatenâ vallen! Voor Midwolda:

* Staat open voor nieuwe functies, zoals vormen van recreatie / horeca;

* Behoud c.q. versterken groenzone Niesoordlaan. Mogelijkheid tot geclusterde woningbouw in deze zone;

* Staat open voor (woning)bouw in lagen (hoger dan boomtoppen);
* In fysieke zin aandacht vragen voor inpassing noordelijke vaarverbinding en hiertoe een eerste op zich zelf staande aanzet geven;

* Markante bebouwingspunten realiseren op markante plaatsen.
* Met name ook bouwen voor jongeren en ouderen

Voor Oostwold:

* Terughoudendheid koesteren voor nieuwe functies op het terrein van recreatie / horecagelegenheden. Wel kleinschalige mogelijkheden openhouden.

* Landschappelijke inpassing is gericht op parkachtig landschap met zicht op het water.

* Qua sfeerbeeld vasthouden aan traditionele beeld van Oostwold. Geen trendbreuk forceren.

* Woningbouw richten op doelgroep van gezinnen.
* Markante bebouwingspunten realiseren op markante plaatsen.

De uitkomsten van deze workshop zullen worden gebruikt bij het ontwerp van het uit te werken voorkeursmodel deeluitwerking Noordrand Blauwe Stad. Hza Stedenbouw en Landschap werkt dit model nader uit.

Het verdere vervolg.
Zowel de concept-dorpsontwikkelingsvisie Oostwold â Midwolda als de concrete concept-deeluitwerking noordrand Blauwe Stad zullen binnenkort door het gemeentebestuur aan de dorpen worden gepresenteerd. Op het moment van publicatie van deze nieuwsbrief is het moment van deze presentatie nog niet definitief. De verwachting is echter, dat deze presentatie in januari of uiterlijk februari 2006 op een bewonersavond kan plaatsvinden.

Scheemda, 6 december 2005.

Contactpersoon: R.A. van der Burgh, projectleider dorpsvisies.