Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 384

datum: 20 december 2005

Verruiming mogelijkheden agrariërs

Versteviging groenblauw in Buitengebied West

Buitengebied West is groen en dat blijft het voorlopig ook. Het college vindt dat de polder Zeldert, Hoogland West en Coelhorst/Weerhorst agrarisch moeten blijven. Landbouwers krijgen wel meer mogelijkheden voor nevenactiviteiten en bij de beëindiging van hun bedrijven. Het plan maakt de ecologische verbinding van landgoed Coelhorst met park Schothorst mogelijk. Daarmee kan een aaneengesloten landschapspark ontstaan met ruimte voor fietsende en wandelende recreanten. Het bestemmingsplan gaat de inspraak in van 22 december 2005 tot 2 februari 2006.

De belangrijkste elementen uit het bestemmingsplan Landbouw
. Het bestemmingsplan biedt de agrarische bedrijven verschillende mogelijkheden voor verbreding. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het toelaten van bed & breakfast, kamperen bij de boer, een paardenpension, zuivelverwerking en caravanstalling. Voor de meeste functies geldt een maximum oppervlakte van 150 m². Daarnaast gelden nog meer randvoorwaarden zoals het feit dat de nevenactiviteiten de waarden van de gebieden niet mogen aantasten. . Het bestemmingsplan biedt daarom mogelijkheden voor een zinvol hergebruik van de bebouwing. Zoals de mogelijkheid om de agrarische bestemming te veranderen in de bestemming woondoeleinden.

Woningen
. Het bestemmingsplan biedt in principe geen mogelijkheden om nieuwe burgerwoningen te realiseren. Dit is alleen mogelijk als dit de mogelijkheid biedt de ruimtelijke kwaliteit van het gebied aanmerkelijk te verbeteren, zoals bij de Ruimte voor ruimteregeling het geval is. . Ongeveer 40 (voormalige) boerderijen hebben de aanduiding "waardevol pand / complex" gekregen. De gemeente streeft naar het behoud van deze boerderijen. Verder biedt het bestemmingsplan de mogelijkheid om een oude boerderij in twee woningen te splitsten of het bijgebouw tot woning te verbouwen als dat voor het behoud noodzakelijk is.

Groenblauw
. In het Open agrarisch weidegebied in polder Zeldert is de agrarische sector de "hoeder" van het open landschap. Uitgangspunt is hier dan ook handhaving van de melkveehouderijen. Het beleid is er op gericht de landbouw te versterken en een belangrijke rol te laten spelen bij het behoud van het landschap. . Het Landschapspark is een gebied met een besloten landschappelijke uitstraling en ligt dicht tegen de stad aan. De gemeente streeft er naar park Schothorst te verbinden met landgoed Coelhorst. Het gaat daarbij om fiets- en wandelpaden en plekken om te spelen, liggen, zitten, picknicken en dergelijke. Het landschap en de natuurwaarden zouden versterkt kunnen worden door toevoeging van nattere gebieden langs de Eemdijk en enkele boscomplexen. . Voor het agrarisch gebied met recreatieve functie biedt het bestemmingsplan mogelijkheden om recreatieve functies te ontwikkelen.

Inspraak

Het bestemmingsplan en bijbehorende stukken liggen vanaf donderdag 22 december 2005 ter inzage bij het Stadsinformatiecentrum in De Observant (Stadhuisplein 7 te Amersfoort) en het Meldpunt Wijkbeheer Hoogland in Wijkcentrum De Neng (Engweg 7 te Hoogland). Het bestemmingsplan Buitengebied West staat ook op de gemeentelijke website: www.amersfoort.nl .

Informatie: Nandus van der Sluijs, communicatieadviseur Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 50 11 of Esther Lans, communicatieadviseur Concernstaf, telefoon 033 469 43 41, e-mail e.lans@amersfoort.nl.


---- --