LVT voorlichtingstour voor daklozen een succes

Projektenburo

Landelijke Vereniging van Thuislozen
p/a. Mozeshuis
Waterlooplein 205
1011 PG Amsterdam

Persbericht

Conclusie na voorlichtingstour zorgverzekering LVT.
Het echte werk moet nog beginnen.

Rituele afsluiting in Rotterdam op 22 december, 16.00 uur, bij de Pauluskerk (Mauritsweg)

Van 9.00 tot 11.00 staat de bus in Rotterdam bij de Hille (Lange Hilleweg 256, Rotterdam-Zuid), van 15.00 tot16.00 uur wordt er nog voorlichting gegeven voor de Pauluskerk. Om 16.00 uur volgt de rituele afsluiting van de tour.

Sinds 16 november 2005 toert de Landelijke Vereniging met een voorlichtingsbus door het land. De doelen waren:
Dak- en thuislozen te informeren over de nieuwe zorgverzekering en zorgtoeslag; Zorginstellingen, sociale diensten, zorgverzekeraars en belastingdienst stimuleren maatregelen te nemen waardoor dak- en thuislozen daadwerkelijk verzekerd worden; Knelpunten inventariseren.

27 steden, verspreid over het hele land, werden bezocht. 600 dak- en thuislozen kwamen in de bus informatie vragen, 200 vroegen ter plekke de zorgtoeslag aan. Daarnaast vroegen honderden per telefoon of e-mail advies bij bestuursleden van de Landelijke Vereniging van Thuislozen.

Nog lang niet alle gemeentes, opvanginstellingen, zorgverzekeraars en sociale diensten bleken actief bezig met dit onderwerp. Terwijl zij toch als eerste geconfronteerd zullen worden met de gevolgen van onverzekerd zijn van hun dak- en thuislozen. In meerdere gemeentes werden in de voorlichtingsbus echter afspraken gemaakt tussen opvanginstelling, sociale dienst, zorgverzekeraar en belastingdienst over (contact over) de aanpak van deze problematiek.

Knelpunten zijn er te over. We noemen er een paar.
Het fenomeen zorgverzekering leeft nog nauwelijks bij dak- en thuislozen (inclusief zwerfjongeren). Overleven-van-dag-tot-dag staat centraal in hun leven. De wens van de overheid dat al haar burgers uit zichzelf verantwoordelijkheid nemen voor het afsluiten van de juiste verzekering, is een illusie.
Geen postadres betekent geen uitkering betekent geen (geld voor een) zorgverzekering; Geen giro- of bankrekening betekent geen zorgtoeslag beteken geen (geld voor een) zorgverzekering;
Geen identiteitsbewijs betekent geen zorgverzekering en zorgtoeslag; Geen sofinummer betekent geen zorgtoeslag en geen (geld voor een) zorgverzekering Als mensen van dag tot dag een paar Eurootjes bij elkaar scharrelen voor eten en onderdak, kunnen zij de basisverzekering niet betalen;
Geen zorgverzekering betekent een boete betekent gewoon weer extra schulden erbij, waar je nooit van af komt.
Een aanvullende verzekering is voor mensen met een (extreem) laag inkomen volledig onbetaalbaar, terwijl zij een slechte gezondheid en slecht gebit hebben en waarschijnlijk wel specialistische zorg nodig hebben uit het aanvullend pakket. Een aantal Gemeentes onderhandelt over een collectieve verzekering voor de minima. Maar mensen zonder uitkering blijken hierop geen beroep te kunnen doen. Jongeren tussen 18 en 23 jaar krijgen vaak geen uitkering van de Sociale Dienst hetgeen betekent dat zij geen zorgverzekering kunnen betalen.

Er moet nog veel werk worden verzet om alle dak- en thuislozen, die wel een uitkering hebben, in de zorgverzekering te krijgen en met hen de zorgtoeslag aan te vragen.

Er moet nog veel meer werk worden verzet om te zorgen dat alle dak- en thuislozen, die geen uitkering of toereikend inkomen hebben of door andere oorzaken niet kunnen toetreden tot een zorgverzekering, voor 1 mei 2006 wel een zorgverzekering kunnen krijgen.

Deskundigen verwachten dat het aantal onverzekerden zal toenemen tot 800.000 personen. Daaronder zullen, zo vrezen wij, vele dak- en thuislozen zijn.

Contactpersonen:

Voor inhoudelijke informatie:
Landelijke Vereniging Thuislozen, Jetty Alberts, voorzitter, 06 13 743083, jettyalberts@home.nl

Voor praktische informatie over de voorlichtingstour:
Het Projektenburo,
Saskia ten Holt, 06 22 560867, tenholt@xs4all.nl of Rob Jezek, 06 53 36 17 83, projekt@xs4all.nl