Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

Persuitnodiging

Vliegende brigade test kwaliteit consumentenvuurwerk

De Vliegende brigade Vuurwerk van de VROM-Inspectie heeft de afgelopen vier maanden onderzoek gedaan naar de veiligheid en kwaliteit van consumentenvuurwerk. Samen met het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) is gekeken naar de stabiliteit, lontvertraging en samenstelling van vuurwerk. De onderzochte artikelen zijn onder meer de zogenaamde Flowerbeds, mini-cakeboxen of multischots. Donderdag 22 december om 10.00 uur presenteert de Vliegende brigade de resultaten van het onderzoek op het terrein van TNO in Rijswijk. Daarna is er een demonstratie van het geteste vuurwerk.

Invoer en opslag vuurwerk
Het onderzoeken van de kwaliteit van vuurwerk is één van de taken van de Vliegende brigade om de veiligheid voor .mens en milieu. te vergroten. De Vliegende brigade voert deze controles zoveel mogelijk uit bij de bron, de importeurs. Zo kan . als daar aanleiding voor is . in een vroeg stadium worden voorkomen dat gevaarlijke artikelen op de markt komen.
Andere taak van de Vliegende Brigade is de controle op de invoer en opslag van vuurwerk. Samen met handhavingspartners als de politie wordt eveneens op illegaal vuurwerk gecontroleerd. Vaak gaat het hier om zéér gevaarlijk vuurwerk, zoals de verboden strijkers en lawinepijlen. Het verhandelen en opslaan van dit illegale vuurwerk kan anoniem worden gemeld door te bellen met .M. (0800-7000).