Raad van de Europese Unie

P E R S

15990/05 (Presse 369) 1
NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 20 december 2005
15990/05 (Presse 369)
P 153/05
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens EU
over de presidents-, de parlements- en de lokale verkiezingen in Tanzania

De Europese Unie is ingenomen met de derde presidents-, parlements- en lokale verkiezingen volgens het meerpartijenstelsel, die op 14 december 2005 in Tanzania zijn gehouden. De Europese Unie feliciteert:

- de heer Jakaya Kikwete met zijn verkiezing tot president van Tanzania. De Europese Unie ziet uit naar een gestructureerde politieke dialoog met de president en zijn regering bestaande uit leden van de CCM (Revolutionaire Partij) over de belangrijkste aangelegenheden inzake behoorlijk bestuur, politiek pluralisme, armoedebestrijding en economische groei op basis van investeringen, werkgelegenheid en vaardigheden;

- de nationale kiescommissie en de personeelsleden ervan met de professioneel georganiseerde verkiezingen en voor de samenstelling van het permanente nationale kiezersregister voor 16 miljoen Tanzanianen, waaraan de Europese Unie heeft bijgedragen;

- de bevolking van Tanzania met haar duidelijke keuze voor democratie en met het geduld en de vastberadenheid waarmee velen hun stemrecht hebben uitgeoefend en hun wil kenbaar hebben gemaakt.
15990/05 (Presse 369) 2
NL
De Europese Unie is bezorgd over de politieke polarisatie op Zanzibar, waar opnieuw sprake was van geweld en gewag wordt gemaakt van onregelmatigheden bij de verkiezingen. De Europese Unie zal met alle partijen samenwerken ter bevordering van verzoening, gebaseerd op dialoog en een daadwerkelijke keuze voor democratie, mensenrechten en economische hervorming.
De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië * en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 7 2 0 1 / 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 0 2 6 press.office@consilium.eu.int http://ue.eu.int/Newsroom