Raad van de Europese Unie

P E R S

15927/05 (Presse 364) 1
NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 21 december 2005
15927/05 (Presse 364)
P 150
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens EU
over de mensenrechtendialoog tussen de EU en Iran

De Europese Unie heeft in de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen op 12 december herhaald dat het voor een verbetering in de betrekkingen tussen de EU en Iran essentieel is dat de mensenrechten en de fundamentele vrijheden in Iran meer geëerbiedigd worden.
De EU is zeer bezorgd dat de mensenrechtensituatie in Iran de afgelopen jaren niet noemenswaardig is verbeterd, en in veel opzichten is verslechterd. De doodstraf wordt veelvuldig uitgesproken, ook voor lichte vergrijpen, en de terechtstelling vindt vaak in het openbaar plaats. Iran heeft in 2005 meer jeugdige daders terechtgesteld dan ooit in de laatste jaren. De vrijheid van meningsuiting wordt nog steeds sterk beknot; het internet en de pers worden op grote schaal gecensureerd. Hooggeplaatste figuren in het Iraanse regime hebben melding gemaakt van ernstige tekortkomingen in het verloop van de 15927/05 (Presse 364) 2
NL
presidentsverkiezingen in juni 2005, en de selectie, uit de vele kandidaten, van de verkiesbaren is niet democratisch verlopen. Nog steeds worden ons gevallen van foltering gemeld. Mensenrechtenverdedigers blijven berichten over mishandeling en intimidatie, en Iran blijft gewetensgevangenen zoals Akbar Ganji en zijn advocaat Abdolfattah Soltani, in hechtenis houden. Ook de manier waarop Iran zijn religieuze en etnische minderheden behandelt stemt tot grote bezorgdheid. De EU erkent dat sommige instanties in Iran beperkte inspanningen hebben gedaan om de rechtsbedeling te verbeteren, maar blijft diep bezorgd over het ontbreken van effectieve maatregelen om de wetten, de instellingen en de officiële praktijken die mensenrechtenschendingen mogelijk maken, te hervormen. De EU heeft in 2002 een mensenrechtendialoog met Iran ingesteld. Vier ronden van de dialoog hebben plaatsgevonden, de meest recente in juni 2004. Gelet op de teleurstellende resultaten, heeft de EU in 2004 een aantal verbeteringen in het proces voorgesteld. Ondanks de herhaalde inspanningen die de EU zich het afgelopen jaar heeft getroost, onder meer een bezoek van de EU-trojka aan Teheran, en de vele voorstellen voor data, heeft Iran niet ingestemd met een vijfde dialoogronde.
Het uitblijven van constructieve betrokkenheid van de zijde van Iran ten spijt, blijft de EU bereid de mensenrechten te bespreken, onder meer via de dialoogprocedure. De EU roept Iran op metterdaad te laten zien dat het naar eerbiediging van de mensenrechten streeft. Zij hoopt dat ook Iran blijk geeft van zijn gehechtheid aan de dialoog, door in te stemmen met een zo spoedig mogelijk te houden volgende ronde.
15927/05 (Presse 364) 3
NL
De EU zal tegelijk ook langs andere wegen uiting blijven geven aan haar bezorgdheid om de mensenrechten. Zij zal met name via diplomatieke kanalen met de Iraanse autoriteiten over haar bezwaren blijven praten, de besprekingen in de fora van de Verenigde Naties en de werkzaamheden van VN- mechanismen gaande houden,en de mensenrechtenschendingen en de achterliggende institutionele tekortkomingen en praktijken meer onder de aandacht brengen. De EU is van mening dat die inspanningen de dialoog aanvullen en dat beide elkaar niet uitsluiten. Omdat er geen effectieve dialoog is, zijn deze inspanningen des te belangrijker.
De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië *, en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 6 7 0 2 / 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 0 2 6 press.office@consilium.eu.int http://ue.eu.int/Newsroom