Vlaamse overheid

Bourgeois richt task force deugdelijk bestuur op

Dinsdag startte Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois een "task force voor deugdelijk bestuur in de Vlaamse overheid". In deze werkgroep zitten experts en ervaringsdeskundigen samen om de principes van deugdelijk bestuur of "corporate governance" te verankeren in de vernieuwde structuur van de Vlaamse overheid. Met deugdelijk bestuur wordt bedoeld een optimale verdeling van taken en verantwoordelijkheden waarbij een duurzame relatie met alle belanghebbenden (klanten, personeel, samenleving) centraal staat.

De task force krijgt meteen een aantal prangende vragen voorgeschoteld, die zowel binnen de overheid zelf, als bij regering, parlement en in de pers leven. Wat is de specifieke rol/taakomschrijving van een Raad van Bestuur van een verzelfstandigd agentschap? Hoe gebeurt idealiter de samenstelling en de besluitvorming van die Raad van Bestuur? Welke regels inzake cumul van bestuursfuncties moeten worden nageleefd? Wat is de verhouding en de bevoegdheidsafbakening tussen een leidend ambtenaar, de minister en de Raad van Bestuur?

Na één jaar worden concrete, praktijkgerichte beleidsaanbevelingen van de task force voorgelegd aan de Vlaamse Regering. Op die manier wil minister Bourgeois de principes van deugdelijk bestuur op een goede en gefundeerde manier toepassen in de vernieuwde Vlaamse overheidsstructuur.

Deugdelijk bestuur kreeg de laatste jaren veel aandacht in de private sector. Meer en meer bedrijven ijveren voor een gezond evenwicht tussen prestatiegericht ondernemen enerzijds en de principes van transparantie, integriteit en verantwoording in de besluitvorming anderzijds. Dit leidde zeer recent tot twee codes met duidelijk toepasbare aanbevelingen: de code-Lippens voor beursgenoteerde en de code-Buysse voor niet- beursgenoteerde vennootschappen.

"Ook overheidsinstellingen moeten de principes van deugdelijk bestuur verankeren. Een overheid is natuurlijk geen commercieel bedrijf, daarom we kunnen de principes van deugdelijk bestuur voor private ondernemingen ook niet zomaar kopiëren. Zo is er bij de overheid een grotere nood aan transparantie en openbaarheid van bestuur tegenover pers, parlement en publiek. De task force zal de specifieke toepassingsmogelijkheden van deugdelijk bestuur binnen de overheid in kaart brengen, waarna we concrete initiatieven willen nemen om deugdelijk bestuur structureel en cultureel te verankeren," aldus minister Bourgeois.

Deugdelijk bestuur staat centraal in de
vernieuwingsoperatie van de Vlaamse administratie, genaamd 'BBB - Beter Bestuurlijk Beleid', die weldra wordt afgerond. De bestuurlijke hervormingen zorgen voor een nieuwe cultuur van vrijheid en verantwoordelijkheid, met als uitgangspunten: meer transparantie, homogene beleidsdomeinen, primauteit van de politiek, responsabilisering van de leidend ambtenaren en de verzelfstandiging van agentschappen.

Leden van de task force:

Lutgart Van den Berghe, UGent - Instituut voor Beheerders, voorzitter task force
Michel De Samblanx, UAMS - voorzitter Auditcomité Vlaamse overheid
Geert Bouckaert, KULeuven - Instituut voor de Overheid Eddy Wymeersch, UGent

Lou Van Beirendonck, NV Corgo
David Dessers, MeesPierson Governance Services Gerard Van Acker, bestuurder

Leo Victor, MVG - Secretaris-generaal departement Algemene Zaken en Financiën
Eric Stroobants, MVG - Secretaris-generaal departement Coördinatie
Jean-Marie Agten, MVG - Afdelingshoofd departement Coördinatie
Leo Clinckers, Administrateur-generaal NV Waterwegen en Zeekanaal
Lieven Van den Berghe, Administrateur-generaal Kind&Gezin Pieter Jans, Vlaams Instituut voor Zelfstandig Ondernemen

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be