Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

22-12-2005

Luchtkwaliteit is zeker geen hype. Dat stelt staatssecretaris Van Geel in een reactie op het discussieforum Luchtkwaliteit van VROM. Van Geel weerlegt in zijn bijdrage aan de discussie dat er sprake is van paniekvoetbal en dat VROM bij de Europese onderhandelen over de normen voor gezonde lucht niks heeft gedaan.

"Ieder velt zijn eigen oordeel in Nederland, daar hebben we de aard naar. Toch haal ik graag de angel uit dit soort verwijten", schrijft de bewindsman in een webdiscussie in het Ruimteforum, een website van VROM waar overheden informatie kunnen uitwisselen over ruimtelijke ordening en actuele thema's. De online discussie voor professionals gaat over maatregelen voor schoner verkeer. De discussie eindigt op vrijdag 23 december.
"Allereerst wisten we dat de Europese normen voor ons nauwelijks haalbaar zouden zijn, wat we ook aan maatregelen en geld zouden inzetten. Maar bij de onderhandelingen, die voormalig minister Pronk voerde, was ons motto indertijd: 'Beter moeilijk haalbare normen dan helemaal geen normen!'.
"Ten tweede is schone lucht mijn hele periode als staatssecretaris een prioriteit geweest. Tijdens het voorzitterschap van de EU heb ik daarom ook telkens aandacht gevraagd voor dit prangende probleem. Tevergeefs overigens, want er was geen aandacht voor te krijgen. Die aandacht kwam wél toen er satellietbeelden met concentraties stikstofdioxide (NOx) in alle kranten verschenen, met felrode vlekken boven onze Randstad. En toen de Raad van State bouwplannen ging afkeuren. En van die aandacht, of dat hypeje - zoals u wilt - heb ik geprofiteerd."

Zie ook


* Reactie Van Geel in webdiscussie: http://ruimteforum.vrom.nl
* Ruimteforum: http://ruimteforum.vrom.nl/index.cfm
* Dossier Luchtkwaliteit: http://www.vrom.nl/luchtkwaliteit