Radio nederland wereldomroep

'Radio is voor ons heel belangrijk'
Atjeh luistert massaal naar mobiele radiostations Wereldomroep

Enkele radiostations waarmee de Wereldomroep samenwerkt, werden door de tsunami volledig weggevaagd. Om de Indonesische collega's te helpen weer radio te maken, zond de Wereldomroep dit voorjaar drie mobiele radiostations naar Atjeh. Deze radiostations, die in een container zijn gebouwd, zijn inmiddels volop in gebruik. Zo is sinds juni het radiostation Aceh News FM 104 dagelijks in de lucht. Circa 200.000 inwoners luisteren naar deze zender.

Een jaar na de verwoestende tsunami moet er nog veel gebeuren in de Indonesische provincie Atjeh. Duizenden mensen wonen in barakken in opvangkampen en de infrastructuur is verre van hersteld. Er zijn regelmatig aardbevingen en de politieke situatie is onstabiel. Wereldomroep-directeur Jan Hoek licht toe: 'Voor de bevolking van Atjeh is het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van het lokale en binnenlandse nieuws. Radio is een belangrijke informatiebron voor de inwoners.'

Journalist Ari Djauhari werkte tot de tsunami bij de zender Nikoya FM, die volledig werd verwoest. Hij vormt nu met 19 andere journalisten Aceh News FM. Djauhari: 'Wij zijn er trots op dat zo'n 200.000 mensen luisteren naar de zender. Voor de bevolking zijn wij een belangrijke nieuwsbron en tevens een soort waarsschuwingssysteem, omdat we hen op de hoogte houden van het gevaar van aardbevingen. Wij gaan samenwerken met het Rode Kruis om de mensen zo goed mogelijk te informeren.'

Aceh News FM zendt uit vanuit het mobiele radiostation van de Wereldomroep. 'Als Nederlandse internationale publieke omroep zien wij het als onze taak de collega's te steunen bij de wederopbouw. Enerzijds vullen wij dit facilitair in met de mobiele radiostations. Anderzijds werken wij inhoudelijk samen, omdat deze partners onze Indonesische radioprogramma's uitzenden. Hierdoor kunnen wij ons onafhankelijke journalistieke geluid aan velen in die regio laten horen,' aldus Jan Hoek.

De radiocontainers zijn speciaal gebouwd voor de hulp aan de radiostations in Atjeh en worden gebruikt totdat er een nieuw permanent radiostation is. De Wereldomroep geeft financiele steun voor de bouw van het station en de aanschaf van een zendmast. Daarna gaan de containers naar een andere bestemming in Indonesië of elders in de wereld. De drie mobiele radiostations dragen de namen 'Queen Beatrix', 'Princess Màxima' en 'Princess Catharina-Amalia'.

Vanmiddag publiceert de Wereldomroep op www.wereldomroep.nl een kort filmpje van correspondent Step Vaessen, die Aceh News FM onlangs bezocht.