Onderhandelaarsakkoord cao universiteiten in de ijskast

Abvakabo fnv

Alle ledenraadplegingen bij de universiteiten zijn opgeschort. Werkgever VSNU kan één van essentiële onderdelen van het onderhandelaarsakkoord universiteiten bij nader inzien niet effectueren. Het gaat om de sectorbrede ziektekostenverzekering voor de universiteiten zoals die was afgesproken met Zilveren Kruis/Achmea. ABVAKABO FNV eist van de werkgever een vergelijkbaar aanbod of een financiele compensatie. Tot dan ligt het akkoord cao universiteiten 2006-2007 in de ijskast.

Onderhandelaar Arno Lammeretz is teleurgesteld in de reactie van de werkgever. 'Het kan niet zo zijn dat de werkgever de billen brand en wij op de blaren zitten. Het onderdeel ziektekosten was een van de fundamenten van het akkoord. Hierin waren bijvoorbeeld ook rechten vastgelegd voor post- en inactieven. Dat was voor ons een belangrijke verworvenheid, naast alle andere afspraken. Dat hele ziektekostenpakket moet opnieuw worden gewaarborgd.'
Op dit moment gaat het vooral om het repareren van het uitgevallen onderdeel. Half januari is er opnieuw overleg tussen bonden en werkgever. Dan moet er een oplossing gevonden zijn. Lukt dat niet, dan staat het hele akkoord opnieuw ter discussie.


---