Punt.nl

PriveTaxi van start

Vandaag 22 december 2005, is PriveTaxi van start gegaan met het online brengen van de site (privetaxi.nl) en het weblog (privetaxi.punt.nl). PriveTaxi, een initiatief van Punt.nl, is een online experiment om het samenrijden een nieuwe impuls te geven. Het project wordt gesteund door de overheid door middel van een Mobiliteitssubsidie van SenterNovem.

Het principe is eenvoudig. Privé-personen nemen andere reizigers mee en krijgen daarvoor betaald. PriveTaxi neemt het matchen en de afhandeling van de betaling voor haar rekening.

Weggebruikers die mensen mee willen laten rijden kunnen simpelweg via (een koppeling met) hun agenda aangeven wanneer ze beschikbaar zijn en hebben te allen tijde de controle over wie ze al dan niet meenemen. Meerijders kunnen straks eenvoudig in het aanbod zoeken.

Inzet van mail, smsjes en telefoon moet ervoor zorgen dat het beslismoment voor meerijden steeds meer ad-hoc kan plaatsvinden, net als bij normale taxiritten.

In eerste instantie wordt nu naar testers gezocht om het matchen te perfectioneren en draagvlak te creëren. De resultaten van het experiment bepalen of PriveTaxi daadwerkelijk van start zal gaan in lente 2006.

Vandaag de dag rijdt nog steeds 90% van de weggebruikers solo en blijft het aantal files groeien. De meest bekende vorm van samenrijden, carpoolen, heeft nog niet dat succes gekregen waarop gehoopt werd. PriveTaxi wil enerzijds het meedoen en matchen sterk vereenvoudigen en vooral flexibeler maken, en wil anderzijds het afhandelen van betalingen uit handen nemen.

Het weblogplatform Punt.nl zal worden ingezet om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen bereikt worden om mee te doen en mee te discussiëren op het daarvoor bestemde discussielog privetaxi.punt.nl

www.privetaxi.nl
www.privetaxi.punt.nl

Noot voor redactie,