Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nationaal Preventie Onderzoek 2006 van start

Arnhem / Capelle aan den IJssel, 22 december 2005 -- Vandaag ontvangen ruim 6.000 huisartsen in Nederland een enquête waarin zij ondervraagd worden over hun mening en visie omtrent preventie en leefstijl. Primair zullen knelpunten en belemmeringen centraal staan, maar ook mogelijkheden en visies worden hiermee gedetailleerd in kaart gebracht. Op basis van de resultaten uit deze eerste fase van het Nationaal Preventie Onderzoek willen de initiatiefnemers NOC*NSF en Pfizer kijken of er in een vervolgfase samen met de huisartsen lokale projecten opgezet kunnen worden, gericht op preventie en leefstijl.

Het eerste exemplaar van het onderzoek werd vanochtend namens NOC*NSF en Pfizer door Rob van Aperen (algemeen directeur) en Ronald Jager (Manager Corporate Communication Pfizer) overhandigd aan Leo Heere, sportarts te Papendal en tevens voorzitter van de Vereniging Arts in Beweging (VAB). "Sport en bewegen is haast synoniem aan preventie en gezondheid, en artsen kunnen daar veel meer in betekenen dan sommigen denken. Hoe meer we weten over de kansen en mogelijkheden, hoe beter. Ik hoop dan ook op massale deelname aan dit onderzoek!", aldus Heere (zie foto). Heere onderstreepte ook het belang van bewegen bij bijvoorbeeld diabetes. Het is goed dat er door middel van dit onderzoek meer aandacht komt voor preventie, aldus Heere.

De huisarts is een cruciale schakel in de gezondheidszorg in Nederland. Traditioneel gaat veel aandacht uit naar diagnostiek en behandeling van ziekten en kwalen, maar hiernaast wordt ook preventie steeds belangrijker. Er is evenwel nog niet eerder op deze systematische wijze in kaart gebracht hoe de huisartsen denken over hun rol bij preventieve gezondheidszorg. Daarom ontvangen alle huisartsen deze dagen een uitgebreide vragenlijst, vergezeld van een persoonlijke brief die is ondertekend door Erica Terpstra (voorzitter NOC*NSF) en Rob van Aperen (algemeen directeur Pfizer).

Dit Nationaal Preventie Onderzoek komt voort uit een langetermijn sponsorschap van het NOC*NSF door Pfizer. Ookal zijn een sportkoepel en een farmaceutisch bedrijf de initiatiefnemers van dit onderzoek; het beslaat alle mogelijke vormen van preventie, voor alle mogelijke gezondheidsproblemen. Het begrip 'gezondheid' is dan ook de bindende factor van de samenwerking, waarbij Pfizer en NOC*NSF zich willen inzetten voor inhoudelijke projecten waarin kennisvergroting, gezondheid, bewegen en gezonde leefstijl centraal staan. De focus is daarbij eerst gelegd op de rol van de huisarts bij preventie, omdat de huisarts het dichtst bij de mensen staat, de belemmeringen en mogelijkheden voor preventie in de eerste lijn niet geheel helder zijn, en het nieuwe zorgstelsel wellicht nieuwe mogelijkheden geeft voor activiteiten rond preventie. Dit onderzoek kan helpen concrete aanknopingspunten te vinden.

De schriftelijke vragenlijst is ontwikkeld in samenwerking met een onafhankelijk onderzoeksbureau, en in verschillende fasen voorgelegd aan en bediscussieerd met 3 huisartsen-panels. Alle deelnemende huisartsen krijgen komend voorjaar persoonlijk informatie teruggespeeld over de nationale resultaten. NOC*NSF en Pfizer verwachten dat duizenden artsen mee zullen doen, en hebben aangegeven ondersteuning te willen gaan bieden aan lokale of regionale projecten wanneer daar aan de hand van de uitkomsten behoefte aan blijkt te bestaan.

===

Meer informatie voor de redactie:

NOC*NSF: Marco Antonietti, 06 53 37 12 73
Pfizer: Ronald Jager, 06 53 63 73 27

Informatie over de Vereniging Arts in Beweging: de doelstelling van de Vereniging Arts in Beweging is huisartsen bijscholen op het gebied van sport en bewegen en informatie aanreiken zodat patiënten en inactieve mensen gewezen worden op de gezondheidsbevorderende effecten van actieve leefstijl en sportbeoefening. Hiernaast wil de VAB huisartsen zelf aansporen tot een actieve leefstijl. Zie MACROBUTTON HtmlResAnchor www.artsinbeweging.nl .

Bijlagen:

- Voorbeeldbrief, vragenlijst, foto van aanbieding eerste vragenlijst (high-res op aanvraag beschikbaar via Marc Hinfelaar, HPRC, 035 54 31 535 / 06 55 74 65 23) -----------------------

---- --