B EN W BERICHTEN 2005 - 47 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 20 DECEMBER 2005

Algemene Zaken

1. (20-12) Het College heeft de risico-inventarisatie vastgesteld. Op grond van de Wet kwaliteitsbevordering rampenbestrijding is elke gemeente in Nederland verplicht een risico-inventarisatie houden. Binnen de gemeente Rotterdam is een groot aantal gegevens verzameld. Deze gegevens worden op een digitale risicokaart geplaatst van zowel de provincie Zuid-Holland als de gemeente Rotterdam. De risicokaart is vooralsnog alleen beschikbaar voor professionele gebruikers. Naar verwachting is de kaart in 2006 voor iedereen beschikbaar.

2. (20-12) Het College stelt aan de gemeenteraad voor om de tarieven voor het wegslepen van fout geparkeerde voertuigen aan te passen aan de jaarlijkse procentuele wijziging van het prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie. Voorgesteld wordt om de voorrijkosten te verhogen van E 122 naar E 124 en de kosten van het overbrengen van het voertuig te verhogen van E 77 naar E 79. De kosten voor het bewaren van het voertuig voor het eerste etmaal of een gedeelte daarvan te verhogen van E 41 naar E 42 en de kosten voor het bewaren van een voertuig voor elk volgend half etmaal of een gedeelte daarvan te verhogen van E 21 naar E 22.

3. (20-12) Het College heeft besloten de directeur van de dS+V het mandaat te verlenen voor het aangaan, wijzigen en opzeggen van overeenkomsten passend in de voor de uitvoering beschikbaar gestelde budgetten voor de uitvoering van verkeers- en vervoersbeleid. Het gaat dan bijvoorbeeld om het uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer, beheer en onderhoud van verkeerslichten en andere verkeerssystemen. De bestaande praktijk wordt hiermee geformaliseerd.

4. (20-12) Het College heeft het verslag vastgesteld van de reis die wethouder Janssens (Middelen en Sport) heeft gemaakt naar de Olympische Spelen in Athene van 15 tot en met 21 augustus 2004.

5. (20-12) Het College heeft besloten voor de duur van het ABN World Tennis Tournament van 20 tot en met 26 februari 2006 een samenwerkingsverband met Rotterdam Topsport aan te gaan voor zes VIP-toegangsbewijzen met ontvangst in het VIP-dorp.

6. (20-12) Het College heeft directeur Stadstoezicht de opdracht gegeven om in het eerste kwartaal van 2006 een uitvoeringsmodel op te stellen voor toepassing van de bestuurlijke boete die mogelijk volgend jaar wordt ingevoerd.

7. (20-12) Het College heeft kennisgenomen van de rapportage buitenlandse dienstreizen collegeleden over het jaar 2004.

8. (20-12) Het College gaat akkoord met het gebruik van de Burgerzaal voor de certificaatuitreiking voor nieuwkomers in het eerste jaar halfjaar van 2006.

Beleid

1. (20-12) Het College heeft als aandeelhouder van het Havenbedrijf Rotterdam besloten het bedrijfsplan 2006-2010 van het Havenbedrijf vast te stellen.

2. (20-12) Het College heeft als aandeelhouder van het Havenbedrijf Rotterdam besloten om aandelen ter waarde van 50 miljoen euro uit te geven aan het Rijk. Dit komt overeen met de investeringsovereenkomst tussen het Rijk, de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam van 2 september 2005.

3. (20-12) Het College heeft de strategie voor de toezicht op naleving van de milieuwet- en regelgeving in Rotterdam in principe vastgesteld. Nadat de deelgemeenten in de gelegenheid zijn gesteld om te reageren wordt de nalevingsstrategie definitief vastgesteld.

4. (20-12) Het College heeft besloten een bedrag van E 50.000 subsidie te verlenen aan het Luxor Theater Rotterdam en RTV Rijnmond voor de coproductie van het muziekevenement 'Manhattan aan de Maas'. Met de subsidie wordt beoogd de productie, die sinds 2003 is opgestart, inhoudelijk te versterken en steviger te verankeren.

5. (20-12) Het College heeft besloten de gemeenteraad een voorstel voor te leggen voor de afdoening van de motie 'begrijpend lezen' van raadslid Van Houts (VVD) van 30 juni 2005. In de motie wordt het college verzocht een onderwijsprogramma te ontwikkelen voor buiten schooltijd voor die kinderen, die een achterstand hebben op het gebied van begrijpend lezen.

6. (20-12) Het College heeft de statuten van de RET NV, de RET Infrastructuur BV en de RET Materieel BV vastgesteld. Op 1 november had het College hiertoe al een principebesluit genomen. Naar aanleiding van de behandeling in de gemeenteraad zijn de statuten aangepast. Minimaal 51% van de aandelen van de RET NV dient in handen te blijven van de gemeente Rotterdam. Verder heeft het College het Kaderbesluit "Verzelfstandigingsproces 2006" vastgesteld. Dit is het draaiboek voor het komende jaar waarin alle actiepunten voor het verdere verzelfstandigingsproces worden benoemd. De feitelijke verzelfstandiging vindt plaats op 1 juli 2007. Dan gaan personeel, middelen en activa over van de gemeente naar het verzelfstandigde bedrijf RET.

7. (20-12) Het College stemt in met de volgende benoeming in de Raad van Toezicht van de Stichting Koninklijke Rotterdamse Diergaarde: de heer prof.dr J.J. van Duijn (oud-lid van de Raad van Bestuur van Robeco) tot voorzitter en; mevrouw mr. C.M. Insinger (lid Raad van Bestuur Erasmus MC) tot lid.

8. (20-12) Het College heeft ingestemd met het afhandelingsvoorstel voor de moties die zijn ingediend tijdens de begrotingsraad die betrekking hebben op subsidies en herbesteding van de vrijvallende subsidiemiddelen 2006-2009.

9. (20-12) Het College heeft besloten om de deelgemeente Hoogvliet aan te wijzen als gebied waar een opruimplicht voor hondenpoep geldt. In die deelgemeente komen een aantal uitlaatplaatsen en hondenlosloopgebieden. In de losloopgebieden hoeven honden niet te worden aangelijnd. Op de uitlaatplaatsen en in de losloopgebieden hoeven de eigenaren de uitwerpselen van de honden niet op te ruimen. De bewoners zijn door middel van een communicatiecampagne geïnformeerd.

10. (20-12) Burgemeester en wethouders hebben besloten tot verlenging van de huurovereenkomst met Esso voor de brandstofverkooppunten (excl. LPG) aan de 's-Gravendijkwal met 15 jaar.

11. (20-12) Het College heeft besloten een overeenkomst aan te gaan met ontwikkelaar OVG voor de aankoop en gebruiksklaar opleveren van het nieuwe hoofdkantoor van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Botersloot.

12. (20-12) Het College heeft besloten om het eerste (beschrijvende) deel van de cultuurhistorische verkenning "De Lijnbaan" in te brengen in de ontwikkeling van de Visie op het Lijnbaankwartier en het Masterplan voor de Lijnbaanhoven. Van het tweede deel, waarin de toekomstscenario's worden uitgewerkt, is kennis genomen.

13. (20-12) Het College heeft het tweede Bouw- en Investeringsprogramma "Parkeren en Stallen" vastgesteld. Uitgangspunt voor dit programma is dat de met parkeren verdiende middelen weer in de parkeersector worden geïnvesteerd. Het Bouw- en Investeringsprogramma is uitgebreid met zowel grote garages als met de P&R-garages. Op deze manier ontstaat een totaal overzicht van de gemeentelijke inspanningen bij het bouwen van garages. Het deelprogramma "achterstallig onderhoud" is volop in uitvoering en met de start van de wijkstallingsgarage onder het Insulindeplein in februari 2006 komt het deelprogramma "wijkstallingsgarages" in uitvoering.

14. (20-12) Het College heeft besloten tot verkoop van grond aan de Burgemeester Baumannlaan in Overschie. De grond wordt gebruikt voor de bouw van woningen, winkels, een bibliotheek en een parkeergarage.

Middelen en Control

1. (20-12) Het College heeft besloten een nieuw productiesysteem te ontwikkelen voor gemeentelijke fiscale heffingen. Hiertoe gaat de gemeente een samenwerkingsverband aan met de gemeente Den Haag.

2. (20-12) Het College heeft besloten het gemeentebrede Sociaal Statuut Rotterdam 2005 (SSR 2005) formeel ter kennis van de gemeentelijke diensten te brengen. De Leidraad organisatieveranderingen heeft het College ingetrokken, omdat deze vervangen wordt door het SSR 2005 dat op 26 oktober 2005 is ondertekend.

3. (20-12) Het College heeft besloten om de interne rente over de bijzondere kapitaalverstrekking aan de Ambulante Zorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR) voor 2006 te stellen op 5,09% en akkoord te gaan met het toerekenen van de gemeentelijke korte rente aan de ontvangen en uitgeven gelden in het kader van de Brede Doeluitkering Fysiek (ISV-gelden).

4. (20-12) Het College heeft de managementcontracten 2006 vastgesteld voor de gemeentelijke diensten Brandweer, SoZaWe, Dienst Stedelijk Onderwijs, RET, Bibliotheek, Ambulante Zorg Rotterdam-Rijnmond, Regionale Hulpdiensten Rotterdam Rijnmond en Stadstoezicht. De contracten zullen in de komende weken getekend worden door de verantwoordelijke leden van het College en de directeuren van de betrokken diensten.

5. (20-12) Het College heeft besloten om met ingang van 1 maart 2006 een Centrale Ondernemingsraad (COR) in te stellen. Tevens heeft het College de gemeentesecretaris aangewezen als bestuurder. De bestuurder vertegenwoordigt het College in het overleg met de COR. De COR zal aangelegenheden behandelen die van gemeenschappelijk belang zijn voor alle of een meerderheid van de ondernemingen (takken van dienst en deelgemeenten) waarvoor zij is ingesteld.

6. (20-12) Het College heeft een medewerker van Roteb met onmiddellijke ingang disciplinair ontslag te verlenen wegens zeer ernstig plichtsverzuim.

Bestuursdienst Algemeen

1. (20-12) Het College heeft definitief besloten de huidige dienst Burgerzaken om te vormen naar een dienst Publiekszaken. Hiermee is een goede voorwaarde geschapen om het nieuwe dienstverleningsconcept van de gemeente Rotterdam verder te gaan invullen. Dit houdt in dat er, na de invoering van het telefoonnummer 0800-1545, stadswinkels in deelgemeentelijke locaties zullen worden gevormd. In het stadhuis zal in de ruimte van huidige Burgerzaken, in afwachting van een geschikte XL-locatie (waar bijna alle diensten en producten kunnen worden afgenomen), een stadswinkel Centrum herrijzen.

Schriftelijke vragen

(20-12) Het College heeft de volgende schriftelijke vragen beantwoord:

. Vragen van het raadslid de heer R. Sörensen (Leefbaar Rotterdam) van 30 november jl. inzake 25-jarig bestaan vrije Academie van de SKVR. . Vragen van het raadslid de heer O. Kaya (GL) van 24 oktober jl. inzake arbeidskansen hoogopgeleide nieuwkomers. . Vragen van het raadslid de heer T.S.J. Cornelissen (Socialistische partij) van 21 november jl. inzake schoolzwemmen. . Vragen van raadslid de heer R. Sorensen (Leefbaar Rotterdam) van 21 november jl. inzake de uitnodiging van Carrie Jansen door Luxor Theater.


---- --