Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
22 december 2005

KABINET WIL CODE VOOR NORMERING TOPINKOMENS IN SEMI-PUBLIEKE SECTOR

Het kabinet wil dat in iedere semi-publieke sector binnen een jaar een beloningscode wordt opgesteld. Aanvullende wetgeving is vervolgens noodzakelijk om zeker te stellen dat de codes niet vrijblijvend zijn en om naleving van de sectorale codes te kunnen verbeteren. Hiertoe is nader onderzoek nodig. De ministerraad heeft op voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een brief over dit onderwerp.

In de gewenste beloningscode definieert iedere sector de norm waarboven de salarissen in die sector in beginsel niet mogen uitstijgen. In de code staat verder de procedure waarmee de beloning wordt vastgesteld en welk orgaan hiervoor de verantwoordelijkheid draagt. De code vormt een eerste stap in de normering van de salarisniveaus in de publieke sector, zoals die ook door de Tweede Kamer wordt gewenst. Daarbij volgt het kabinet de lijn dat ook de semi-publieke sectoren 'fatsoenlijk' belonen, rekening houdend met de situatie op de arbeidsmarkt en met ruimte voor differentiatie tussen de sectoren.

Het kabinet gaat ervan uit dat een overtreding van de vastgestelde norm in eerste instantie door de verplichting tot openbaarheid van inkomens bekend wordt. Omdat hierdoor afbreuk zou worden gedaan aan de integriteit van de sector, vormt dit een stimulans om de code na te leven. Daarnaast onderzoekt het kabinet welke wettelijke maatregelen aanvullend nodig zijn om de verplichting tot het opstellen van de codes en de naleving ervan goed te regelen. Ook zal het kabinet advies inwinnen van deskundigen over onder andere de afbakening van sectoren en instellingen waarop de normering betrekking moet hebben.

RVD, 22.12.2005