Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
22 december 2005

VERSOEPELING VAN VEREISTE INGEZETENSCHAP BESTUURDERS

De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mede namens minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, tot wijziging van de Gemeentewet en de Provinciewet zodat bestuurders van gemeenten en provincies ontheffing kunnen krijgen van het vereiste van ingezetenschap.

Volgens de huidige regeling mogen gemeenteraad en provinciale staten voor ten hoogste een jaar ontheffing verlenen van het vereiste van ingezetenschap voor buiten de gemeente of provincie woonachtige bestuurders. Het wetsvoorstel verruimt deze bevoegdheid in die zin dat deze periode van een jaar in bijzondere gevallen telkens met maximaal een jaar kan worden verlengd. De beslissing over de vraag of in een concrete situatie sprake is van een bijzonder geval berust bij de gemeenteraad respectievelijk provinciale staten.

Aanleiding voor de wijziging is het gegeven dat in een aantal gemeenten in de loop van de huidige raadsperiode wethouders zijn aangetreden die buiten de gemeente woonachtig zijn en de ontheffingstermijn van een jaar is verstreken. Omdat deze wethouders tot aan de raadsverkiezingen nog maar een korte periode te gaan hebben als wethouder en zij er uiteraard niet zeker van zijn of zij in de volgende raadsperiode zullen terugkeren als wethouder, zijn zij niet bereid te verhuizen. De nu voorgestelde wijziging komt tegemoet aan deze praktische bezwaren. Omdat de Provinciewet een overeenkomstige regeling kent, wordt ook de Provinciewet aangepast.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. In verband met de rekrutering van wethouders voor de komende raadsperiode is het streven erop gericht het wetsvoorstel voor de komende raadsverkiezingen van 7 maart 2006 bij de Tweede Kamer in te dienen.

RVD, 22.12.2005