Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Vreemdelingenzaken en Integratie
Persbericht ministerraad
22 december 2005

HOREN VAN VREEMDELING IN BEROEPSPROCEDURE KAN OP AFSTAND

Vreemdelingen die tegen een vrijheidsontnemende maatregel in beroep zijn gegaan, kunnen voortaan met behulp van een directe beeld- en geluidsverbinding op afstand worden gehoord. Dit staat in een besluit over het horen per videoconferentie waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister Donner van Justitie en minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Met het besluit wordt uitvoering gegeven aan een bepaling in de Vreemdelingenwet 2000 over de wijze van horen van vreemdelingen in een beroepsprocedure tegen een vrijheidsontnemende maatregel.

Telehoren is een techniek waarmee in Nederland in de afgelopen jaren enige ervaring is opgedaan. In verschillende experimenten werd gebruik gemaakt van videoconferentie voor het horen van vreemdelingen. Het is een ontwikkeling die aansluit bij het streven van het kabinet om gerechten via moderne communicatiemiddelen voor burgers en instanties sneller bereikbaar te laten zijn. Het horen per videoconferentie van verdachten op verschillende momenten in het strafproces is binnenkort mogelijk.

Het laatste experiment waarbij een directe beeld- en geluidsverbinding werd gemaakt, betrof de vreemdelingenkamer van de rechtbank in Den Bosch en de penitentiaire inrichting Tilburg. Vreemdelingen namen deel op basis van vrijwilligheid. Uit het experiment bleek dat het horen per videoconferentie de rechtsgang niet aantast. Van een gehoor wordt wel een proces-verbaal opgemaakt. Dat blijft het uitgangspunt van de kennisneming door de rechter. De nieuwe regeling zal niet alleen een besparing opleveren in het vervoer van vreemdelingen naar de rechtbank, maar ook de efficiëntie in de beroepsprocedure bevorderen.

RVD, 22.12.2005