Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Vreemdelingenzaken en Integratie
Persbericht ministerraad van het koninkrijk 22 december 2005

GEDEELTELIJKE VRIJSTELLING NATURALISATIETOETS OUDKOMERS MOGELIJK

De Rijksministerraad heeft op voorstel van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie besloten om oudkomers onder voorwaarden vrijstelling te geven voor één onderdeel van de naturalisatietoets, namelijk het onderdeel Kennis van de Nederlandse taal. Hierbij gaat het om oudkomers die als onderdeel van het certificaat oudkomers de NT2- Profieltoets als eindtoets hebben afgelegd. Oudkomers dienen wel de naturalisatietoets af te leggen voor het onderdeel Kennis van de staatsinrichting en maatschappij. Hiertoe is het Besluit naturalisatietoets gewijzigd.

Aan het verkrijgen van deze vrijstelling is een aantal voorwaarden verbonden. Ten eerste moeten oudkomers voor elk van de vier taalonderdelen Lezen, Spreken, Schrijven en Luisteren tenminste het niveau 2 van het Referentiekader NT2 hebben behaald. Het hiermee bereikte niveau is gelijk aan de taaleisen in de naturalisatieprocedure. Indien een van de vier onderdelen niet op het vereiste niveau is afgelegd is vrijstelling niet mogelijk. In de tweede plaats moeten oudkomers een certificaat oudkomers en de daarbij behorende gewaarmerkte verklaring van de onderwijsinstelling kunnen overleggen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het conceptbesluit naturalisatietoets voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 22.12.2005