Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
22 december 2005

KABINET: AANPAK VAN ILLEGALE VERKOOP CANNABIS EENVOUDIGER

Gemeenten zullen voortaan woningen van waaruit cannabis wordt verkocht eenvoudiger kunnen sluiten. Verstoring van de openbare orde zal niet langer een vereiste zijn om tot sluiting te kunnen overgaan. Tot die illegale verkooppunten behoren ook andere, niet voor het publiek toegankelijke lokalen. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

De maatregel past niet alleen in het streven van het kabinet om de handhaving van het cannabisbeleid aan te scherpen, maar komt ook tegemoet aan de wens van de VNG en gemeenten om effectiever te kunnen optreden tegen illegale verkooppunten. In de praktijk blijkt dat de wetgeving op dit punt ontoereikend is. De oorzaak hiervan is dat bij de rechter steeds verstoring van de openbare orde moet worden aangetoond voordat de gemeente een pand kan sluiten. Maar illegale verkoop gaat niet altijd gepaard met verstoring van de openbare orde.

Bovendien is het voor gemeenten erg lastig een dossier op te bouwen dat voldoende bewijs voor de openbare orde verstoring oplevert. Om kans te maken bij de rechter moet het een flink aantal overlastmeldingen bevatten, alsmede sfeerrapportages en processen-verbaal van drugsklanten. Dat is vaak het probleem. Gemeenten hebben veelal te maken met criminelen die beschikken over ruime financiële middelen en steeds beter weten in te spelen op het feit dat voor sluiting van een woning verstoring van de openbare orde noodzakelijk is. Zij kopen daarom vrijstaande panden zonder buren en wekken soms de schijn te verhuren. Ook wordt klanten geadviseerd niet met draaiende motor te stoppen om overlast te vermijden of de drugs elders te gebruiken. Bedreiging of intimidatie van omwonenden komt eveneens voor. Mensen worden bang en zien af van aangifte.

Veel gemeenten ervaren dit als een belangrijk knelpunt in de aanpak van illegale drugshandel. Vooral in de grensregio's wordt vaker cannabis verkocht buiten de coffeeshops om, zonder verstoring van de openbare orde. Om het probleem bij de aanpak van illegale verkooppunten te verhelpen, stelt het kabinet voor dat de burgemeester de bevoegdheid krijgt om panden te sluiten als een overtreding van de Opiumwet is vastgesteld. Voor sluiting is dus niet langer verstoring van de openbare orde nodig. Het kabinet voegt daaraan toe dat een dergelijke aanpak onderdeel moet zijn van het door gemeenten te voeren beleid, waarin duidelijk en kenbaar is aangegeven hoe illegale verkooppunten worden aangepakt en dat daarover afspraken zijn gemaakt in de lokale driehoek.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 22.12.2005