Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
22 december 2005

MINISTERRAAD STEMT IN MET PLAN VOOR SAMENHANGEND STELSEL VAN BEROEPEN EN

OPLEIDINGEN ZORG

De ministerraad heeft op voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met een plan voor een samenhangend stelsel van beroepen en opleidingen in de gezondheidszorg met een daarbij passende besturingsstructuur. Het plan vloeit voort uit het onderzoek van de stuurgroep Modernisering Opleidingen en Beroepsuitoefening in de Gezondheidszorg (MOBG) onder voorzitterschap van mevrouw Sorgdrager naar modernisering van opleidingen en beroepen in de zorg. Het huidige stelsel van organisaties met bemoeienissen rond opleidingen en beroepen in de zorg is een historisch gegroeide lappendeken met vele regisseurs en onduidelijkheden in de verantwoordelijkheidsverdeling. Er is behoefte aan een transparante organisatie die de noodzakelijke modernisering op dit terrein kan bevorderen en accommoderen.

Het kabinet stemt op hoofdlijnen in met het voorstel om een College voor de Beroepen en Opleidingen in de Gezondheidszorg (CBOG) als tussenstructuur op te zetten voor de overgangsfase. Dit legt een basis voor meer samenhang en regie. Voorts is het kabinet - conform het voorstel van de MOBG - akkoord gegaan met het onderbrengen van de volgende taken bij het op te richten CBOG:

- Ramen van en adviseren over benodigde opleidingscapaciteit van opleidingen die zijn opgenomen in het opleidingsfonds.
- Doen van voorstellen voor toewijzing van opleidingsplaatsen voor zorgopleidingen die opgenomen zijn in het opleidingsfonds totdat een systeem van aanbesteding operationeel is.
- Doen en/of implementeren van voorstellen inzake innovatie/structuur beroepen/opleidingen.

Welke taken verder bij het CBOG kunnen worden ondergebracht, hangt af van een nadere juridische analyse die in 2006 wordt uitgevoerd en de bereidheid bij betrokken partijen om taken over te dragen aan het CBOG. De MOBG heeft de voorbereiding met de betrokken partijen ter hand genomen. Het streven is dat het CBOG medio 2006 operationeel is. Met de opbouw van het CBOG begint een transitieperiode op weg naar een samenhangende sturingstructuur. De uitkomsten van de juridische analyse en de mogelijkheden om voortvarend afspraken te maken tussen de betrokken partijen rond de overdracht van taken naar het CBOG bepalen het tempo waarin de gewenste veranderingen gerealiseerd kunnen worden.

RVD, 22.12.2005