Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht
datum:
20 december 2005

nummer:
172
|                                                                              |
Drie plannen voor ontwerpwedstrijd nieuwbouwlocatie 'Achter de Kanaalweg' door naar tweede ronde

Drie van de negen ingediende stedenbouwkundige plannen voor de eerste ronde van de ontwerpwedstrijd voor de nieuwbouwlocatie 'Achter de Kanaalweg' gaan door naar de tweede ronde. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders op 20 december 2005 besloten op voordracht van de jury. Het gaat om de plannen 'Weteringpark' van Rehorst Bouw bv, 's-Gravenwater' van Aannemersbedrijf Gebroeders Blokland en 'Oeverrijk' van De Groene Groep. Naar verwachting is in april 2006 bekend welke van de drie partijen de uiteindelijke winnaar is en daadwerkelijk zijn plan mag uitvoeren.

De jury beoordeelde de plannen op basis van een aantal vooraf bepaalde criteria, zoals de stedenbouwkundige kwaliteit en de financiële onderbouwing. Ze was aangenaam verrast door de hoge kwaliteit van de ingediende plannen; alle inzendingen getuigen volgens de jury van visie en zijn goed onderbouwd uitgewerkt.

Tentoonstelling
De ingediende plannen zijn op drie avonden van 31 oktober tot en met 2 november jl. tentoongesteld in het gemeentehuis. De tentoonstelling is bezocht door 150 bezoekers: omwonenden van het plangebied, gemeenteraadsleden en andere belangstellenden. Tijdens de tentoonstelling waren meerdere leden van de jury aanwezig om de reacties van de bezoekers aan te horen. De omwonenden die met de achtertuinen direct aan het plangebied grenzen zijn daarnaast nog apart door de jury benaderd om de inzendingen te bespreken.

Duurdere woningen van hoge kwaliteit
Het gebied Achter de Kanaalweg wordt begrensd door de Kanaalweg, Bermweg, 's-Gravenpark en 's-Gravenweg. Er moeten ongeveer 80 woningen komen, voornamelijk in het duurdere segment van de woningmarkt. De gemeente wil hiermee de doorstroming op de woningmarkt bevorderen en tegemoet komen aan de vraag naar dit soort woningen. Omdat het om een gebied gaat met grote landschappelijke waarde, is er extra veel aandacht voor een goede, duurzame inpassing van de woningen in de omgeving. De wedstrijdformule moet zorgen voor een kwalitatief hoogstaand plan. De gemeente wil daarnaast graag dat het plan op brede steun kan rekenen. Daarom worden met name de omwonenden nauw betrokken bij de beoordeling van de plannen. Zij worden door twee bewoners in de jury vertegenwoordigd.