Drinkwatertarieven 2006 blijven stabiel laag

Vitens

http://www.vitens.nl/

Waterbedrijf Vitens zal de stijging van het drinkwatertarief ook het komend jaar gelijk aan of onder de inflatie houden (bij een verwachte inflatie voor 2006 van 1,0%). Al sinds de totstandkoming van Vitens in 2002 slaagt het bedrijf erin om de tarieven laag te houden. Vanwege de schaalgrootte en een efficiënte bedrijfsvoering kan het bedrijf zijn klanten laten profiteren van zo laag mogelijke operationele kosten, en dus een lage prijs.

De stijging van het tarief in het verzorgingsgebied van Vitens is gemiddeld 0,99%, en verschilt per provincie. De stijging van het tarief in Friesland is vastgesteld op 0,36%, en in Overijssel op 1,02%. In Gelderland stijgt het tarief in het voormalig NUON-water gebied met 1,56%, bij een stijging van het tarief met 1,01% in de rest van Gelderland. Hiermee zullen de tarieven naar elkaar toe groeien, om naar verwachting in 2008 voor alle Vitens klanten gelijk te zijn.

Vitens investeert daarbij fors in de verdere verbetering van de kwaliteit van het water, de komende drie jaren zo'n 67 miljoen euro, waarvan 39 miljoen in het komende jaar. Als resultaat van een omvangrijk investeringsprogramma van de laatste jaren zal er vanaf 1 januari 2007 bij alle klanten van het waterbedrijf zacht water uit de kraan komen.

Uit een onderlinge vergelijking van Nederlandse waterbedrijven bleek dat Vitens haar bedrijfsprocessen zeer efficiënt heeft georganiseerd. Deze efficiënte bedrijfsvoering is te danken aan de voordelen die Vitens heeft weten te bereiken sinds de fusie in 2002. Verdere schaalvoordelen zijn mogelijk na de verwachte fusie met Hydron Midden-Nederland en Hydron Flevoland.