Ingezonden persbericht


Persbericht

22 december 2005

Gemeenschapsonderwijs reageert op discussienota 'Leerzorg in het onderwijs. Een kader voor zorg op maat van elk kind' van minister Frank Vandenbroucke

Het Gemeenschapsonderwijs kan zich vinden in de beleidslijnen van de discussienota. Ze stroken met de visie van de Raad van het Gemeenschapsonderwijs omtrent het creëren van een onderwijscontinuüm voor kinderen met specifieke onderwijsbehoeften. De achterliggende onderwijskundige ideeën van deze discussienota sluiten aan bij maatschappelijke ontwikkelingen inzake de benadering van mensen met specifieke behoeften. Het kadert volledig in de wijze waarop het gemeenschapsonderwijs met diversiteit omgaat.

De concretisering van deze nota zal leiden tot een grondige verschuiving binnen het onderwijs, niet alleen op het niveau van het buitengewoon onderwijs, maar ook zeer nadrukkelijk op het niveau van het gewoon onderwijs.

Het Gemeenschapsonderwijs vindt het essentieel dat deze vernieuwingen eerst op hun bruikbaarheid getest worden via proefprojecten. Op basis van deze ervaringen krijgt men een zicht op de implementatievoorwaarden die nodig zijn om meer inclusie succesvol in te voeren, zoals voldoende omkadering, ondersteuning, expertise en een realistisch tijdspad. Professionalisering van de schoolteams is hierbij essentieel. De pedagogische begeleidingsdiensten, de nascholingscentra en de centra voor leerlingenbegeleiding kunnen deze ondersteuning waarmaken op voorwaarde dat ze beschikken over voldoende middelen en een ruimer personeelskader. Een grondige vernieuwing als deze heeft ook maar kans op slagen als alle betrokkenen ruimte krijgen om zich na te scholen.

Tot slot wijst het Gemeenschapsonderwijs op het belang van een goede coördinatie en communicatie door de overheid van de verschillende onderwijsontwikkelingen die momenteel plaatsvinden: kwalificatiestructuur, modularisering, centra voor leren en werken, de nieuwe financiering, de vrije keuzeproblematiek, leerlingenvervoer .

Meer informatie: Griet Wauters
Tel.: 02 790 93 06
GSM: 0474 43 97 03

---- --