GroenLinks

Kamer moet kastanjes over Afghanistan uit het vuur halen

22 december 2005

Het kabinet laat het besluit over de militaire missie naar Afghanistan over aan de Kamer. Het kabinet heeft zichzelf in een impasse gemanoeuvreerd en gedraagt zich alsof ze al demissionair zijn. Waar de regering het af laat weten, moet de Kamer nu snel duidelijkheid geven: geen militaire missie naar Afghanistan.

Het kabinet is voornemens 1200 militairen naar Uruzgan te sturen, maar de Kamer moet hierover een definitief besluit nemen. Het kabinet twijfelt zelf over deze missie, maar durft daar niet voor uit te komen. Het kabinet wil liever dat de Kamer de kastanjes uit het vuur haalt. De regering verwacht dat de Kamer op haar stoel gaat zitten; de regering regeert niet. Kennelijk is de interne verdeeldheid te groot. De regering weet dat ook de Kamer verdeeld is, maar schuift de hete aardappel toch liever door. GroenLinks vindt dat zwak en ongehoord.

De regering heeft het extra lastig gemaakt voor het parlement om onder de huidige omstandigheden een besluit te nemen. Ze hebben namelijk wel een voornemen geuit om Nederlandse militairen te sturen. Bovendien zijn er onterechte verwachtingen gewekt richting de NAVO. Toch wordt er nu geen uitsluitsel gegeven over daadwerkelijke deelname aan de missie. De regering kan niet meer vooruit vanwege D66 en niet meer achteruit omdat minister Kamp overmoedig heeft toegezegd dat Nederland meedoet. De Kamer moet de regering nu behoeden voor gezichtverlies.

GroenLinks vindt dat de Kamer nu snel duidelijk moet maken dat Nederland niet meedoet aan de nieuwe missie in zuid Afghanistan. Er is te weinig openheid over de mogelijke risico's van deze missie. Het onderscheid tussen de ISAF-missies in Noord en West Afghanistan aan de ene kant en de Amerikaanse operatie "Enduring Freedom" valt weg met de voorgestelde missie in Uruzgan. Nederlandse militairen raken daardoor betrokken bij een gevaarlijke grondoorlog. Dat kan het succesvolle verloop van de huidige ISAF missies ondergraven. Door deelname aan deze nieuwe missie kan Nederland bovendien mede verantwoordelijk worden voor de Amerikaanse schendingen van mensen- en oorlogsrecht.

Farah Karimi