Nieuwe cao voor Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening

Abvakabo fnv

De branche Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening met bijna 70 duizend werknemers heeft een nieuwe cao. De nieuwe cao loopt van 1 januari 2006 tot 1 mei 2007. ABVAKABO FNV en de Maatschappelijk Ondernemers Groep (MOgroep) zijn gisteren, woensdag 21 december, tot een principeakkoord gekomen. De werknemers ontvangen op 1 januari 2006 een loonsverhoging van 1,0% en op 1 januari 2007 nog een loonsverhoging van 1,0%. Ook krijgen de medewerkers die op 1 december 2006 in dienst zijn een eenmalige uitkering van 155 euro bruto naar rato van hun dienstverband.

Verder is afgesproken dat de werkgever vanaf 1 januari aanstaande maandelijks een bijdrage van 0,5% ontvangt voor levensloopsparen. Deze bijdrage wordt per 1 januari 2007 verhoogd tot 0,8% van het salaris.
Ook heeft ABVAKABO FNV afgesproken dat werknemers die na twee jaar ziekte minder dan 35% arbeidsongeschikt blijken te zijn, niet vanwege hun beperkingen mogen worden ontslagen. Werkgevers en bonden in de branche zullen inhoud geven aan de aanbevelingen van de WerkTop en een bijdrage leveren aan het bestrijden en voorkomen van jeugdwerkloosheid. Jongeren profiteren ook van de nieuwe afspraken door verhoging van de vakantietoeslag voor 16- en 17-jarigen met respectievelijk 15 en 7,5% en door een volledige vergoeding van de kosten die stagiaires maken tijdens hun stage.
Van belang zijn ook afspraken over het vergroten van de werkzekerheid. Hierover is toegezegd dat in geval van aanbesteding van dienstverlening werknemers hun werk volgen naar een eventuele nieuwe opdrachtnemer.
Tijdens de CAO-periode zullen ook aanvullende afspraken gemaakt worden over vergroting van de werk- en inkomenszekerheid van de werknemers in een branche die geplaagd wordt door bezuinigingen door de overheid.

Het akkoord wordt in januari aan de leden voorgelegd.


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Meindert van den Berg, landelijk onderhandelaar (079) 35 36 312 of (06) 51 21 84 11

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.