Sanquin

Persbericht

Amsterdam, 22 december 2005

Twee prestigieuze subsidies voor Sanquin

Sanquin heeft in december twee belangrijke NWO-subsidies gekregen voor onderzoek naar HIV-infecties. Het betreft een ZonMW TOP-subsidie en een Vici-subsidie voor onderzoek op de afdeling Klinische-Viro-Immunologie van Sanquin Research en het Landsteiner Laboratorium van het AMC, waar de virologische aspecten van AIDS- pathogenese worden onderzocht.

De ZonMW TOP-subsidie is toegekend aan prof.dr. Hanneke Schuitemaker en dr. Angélique van t Wout voor onderzoek naar gastheerfactoren die HIV-1--infecties in de Amsterdamse Cohort Studies beïnvloeden. De subsidie bedraagt Euro 600.000,--, waarmee voor een periode van vier jaar twee promovendi kunnen worden aangesteld. Met TOP-subsidies ondersteunt ZonMW innovatieve onderzoekslijnen, uit te voeren door onderzoeksgroepen met een excellente staat van dienst. Hiermee wordt ruimte gecreëerd voor vernieuwing van deze onderzoekslijnen zowel voor inhoud als samenwerking.

Onderzoek
Het natuurlijke beloop van infectie met het humaan immunodeficiëntievirus type 1 (HIV-1) kan sterk variëren waarbij zowel ziekteprogressies binnen twee jaar wordt gezien, als continue asymptomatische infecties langer dan vijftien jaar. Daarnaast bestaan er mensen die relatief resistent blijken tegen de HIV-1-infectie ondanks hoog-risicogedrag. In de meeste gevallen is niet bekend wat deze verschillende uitkomsten veroorzaakt, alhoewel wetenschappers een sterke genetische component vermoeden. De studie van Schuitemaker en van 't Wout zal gebruik maken van grootschalige genetische analyses om genen te identificeren die het verschil in ziektebeloop van HIV-geïnfecteerden verklaren.

Vici-subsidie
De Vici-subsidie is eveneens toegekend aan prof.dr. Hanneke Schuitemaker (manager van de afdeling Klinische Viro-Immunologie bij Sanquin en hoogleraar Virologie in het bijzonder de viropathogenese van AIDS in het AMC) voor onderzoek naar de karakterisering en optimalisering van de HIV specifieke humorale immuniteit. De subsidie bedraagt Euro 1,2 miljoen voor een periode van vijf jaar, waarmee een post-doc, een analist en twee promovendi kunnen worden aangesteld.
De Vici-subsidie is bestemd voor excellente, zeer ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld. De wetenschappers behoren tot de top van hun onderzoeksveld. Daarnaast hebben ze bewezen dat ze als coach voor jonge onderzoekers kunnen optreden. De Vici-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten. Zie website NWO.

Onderzoek
Varianten van het humane immunodeficiëntievirus afkomstig uit patiënten met een breed neutraliserende activiteit in hun serum, zouden wel eens de sleutel kunnen zijn voor de ontwikkeling van een vaccin. Het onderzoek zal zich richten op de herkenningsplaatsen op het virus die breed neutraliserende antistoffen opwekken en daarnaast op de gevolgen van de selectiedruk van deze antistoffen op de evolutie van het virus.

Sanquin
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig en belangeloos bloed geven. Kernactiviteit is een veilige productie en levering van bloed- en plasmaproducten en diagnostisch bloedonderzoek voor de advisering over behandeling van patiënten. Door wetenschappelijk onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Ook buiten Nederland is Sanquin toonaangevend op het gebied van bloedvoorziening. Sinds 1 januari 1998 werkt Sanquin, samen met het Belgische Rode Kruis in de Centrale Afdeling voor de Fraktionering cvba (CAF). In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal.