Ministerie van Defensie

NIEUWS

22-12-2005 14:18

KABINETSVOORNEMEN UITZENDING ISAF-AFGHANISTAN

Het kabinet heeft vandaag, donderdag 22 december met een zogenaamde artikel 100 brief, het voornemen bekend gemaakt om te komen tot een Nederlandse bijdrage aan ISAF in Zuid-Afghanistan. Het parlement debatteert eind januari over het voornemen. Na dit overleg beziet de regering of de Nederlandse bijdrage wordt geëffectueerd en kunnen zo nodig wijzigingen in het voorstel worden aangebracht.

Nederland gaat de ISAF-taakgroep in Zuid-Afghanistan leiden vanaf naar verwachting juni 2006. Dat gebeurt voor een periode van twee jaar, opgebouwd rond een zogenoemd Provincial Reconstruction Team (PRT) in de provincie Uruzgan. De taakgroep neemt dan vooralsnog alleen het zuidelijk deel van deze provincie voor haar rekening.

Voor deze missie stelt Nederland ongeveer 1200 militairen beschikbaar aan de NAVO, inclusief het F-16 detachement met vier toestellen en ruim honderd militairen dat nu in Kaboel is gestationeerd, en dat zal worden verplaatst naar Kandahar. Het aantal toestellen zal worden verhoogd tot zes. Ook zijn er zes Apache gevechtshelikopters beschikbaar.

In de periode dat Nederland het regionale hoofdkwartier leidt, worden nog eens tweehonderd militairen extra ingezet. De totale internationale troepensterkte van ISAF in het zuiden kan oplopen tot ongeveer 10.000 militairen.

Deze verdere uitbreiding van het operatiegebied van ISAF maakt deel uit van het streven om op termijn de NAVO in heel Afghanistan als stabilisatiemacht op te laten treden en zo wederopbouw van het land mogelijk te maken. Omdat het zuiden en het oosten van Afghanistan nog minder veilig en stabiel zijn dan het gebied waar ISAF tot dusverre is ontplooid, is het welslagen van juist deze uitbreidingsslag van groot belang voor het succesvol optreden van de internationale gemeenschap en de Afghaanse regering in Afghanistan.

Het kabinet acht het van cruciaal belang dat de militairen in Zuid-Afghanistan zich niet beperken tot het enkele bevorderen van veiligheid en stabiliteit. Zij zullen zich ook bezighouden met het scheppen van de voorwaarden voor bestuurlijke en economische opbouw.

Als na het begin van de operatie wordt vastgesteld dat meer troepen benodigd zijn, zal het aantal worden vergroot. De regering heeft de garantie gekregen dat de NAVO in dat geval daarvoor zorg zal dragen.

De uitbreiding van ISAF vindt plaats op verzoek van de Afghaanse autoriteiten en is voorbereid door aanpassing van het operatieplan van ISAF aan de nieuwe omstandigheden. Het Nederlandse detachement zal zich overeenkomstig het ISAF-mandaat richten op het bevorderen van stabiliteit en veiligheid door het vergroten van de steun van de lokale bevolking voor de Afghaanse autoriteiten, en het verminderen van de steun voor de Taliban en aanverwante groeperingen. Het bevorderen van goed bestuur, een efficiënte politie en leger, bevordering van de rechtsstaat, het verrichten van CIMIC- en wederopbouwactiviteiten, en het bevorderen van wederopbouwactiviteiten door anderen zijn belangrijke onderdelen van deze aanpak. Vanwege de veiligheidssituatie is het noodzakelijk het PRT en zijn personeel goed te beveiligen. Tevens kan het noodzakelijk zijn in bepaalde gebieden offensieve acties uit te voeren teneinde het optreden van het PRT en de Afghaanse overheid in die gebieden mogelijk te maken. Daartoe zullen onder meer infanterie-eenheden deel uitmaken van de taakgroep rond het PRT in de regio, en zal de taakgroep worden ondersteund met militaire middelen, waaronder zes Apache-gevechtshelikopters en zes F-16 gevechtsvliegtuigen. De Nederlandse eenheden zullen in de provincie Uruzgan samenwerken met een solide militaire partner, met wie reeds vèrgaande contacten terzake hebben plaatsgevonden.

Inclusief deze bijdrage bestaat de Nederlandse inzet in het zuiden van Afghanistan uit 1400 militairen, resp. 1600 militairen in de periode dat Nederland het hoofdkwartier leidt. Nederlandse militairen zullen niet onder bevel worden geplaatst van de operatie Enduring Freedom. Voor een duidelijke scheiding en goede coördinatie tussen ISAF en de operatie Enduring Freedom zijn goede regelingen getroffen.

Gerelateerde links:
Nederlandse bijdrage aan ISAF in Zuid-Afghanistan