Den Haag, 22 december 2005

Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de arrestatie van drie journalisten in Zimbabwe

1. Bent u op de hoogte van de arrestatie van drie journalisten in Zimbabwe, Maria Nyanyiwa, Nyasha Bosha en Kundai Mugwanda, van het onafhankelijke Voice of the People ?

2. Bent u bereid stappen te ondernemen, zoals druk op de Zimbabwaanse autoriteiten voor vrijlating, dan wel een eerlijk proces, het verkrijgen van internationale aandacht voor deze arrestaties, monitoring van de situatie van de gearresteerde journalisten en eventuele andere acties die deze journalisten en vrije media direct kunnen ondersteunen, in lijn met uw antwoorden op eerdere Kamervragen?

3. Bent u daarnaast op de hoogte van de inname van paspoorten van drie Zimbabwaanse burgers; Mr. Raymond Majongwe (Secretary general of PTUZ and member of the ZCTU), Mr. Paul Themba Nyathi (senior official of the MDC) and Mr. Trevor Ncube (publisher of The Zimbabwe Independent and The Standard) onder een nieuwe constitutionele regeling?

4. Bent u bereid om de Zimbabwaanse regering te wijzen op de verplichting tot naleving van de vrijheid om te reizen en bent u bereid in het kader van de aankomende top van de Afrikaanse Unie op 6 januari aandacht te vragen voor de huidige situatie in Zimbabwe en specifiek ook voor bovengenoemde personen?

Zie onder meer www.thestandard.co.zw Weekend in cells for VOP journalists

Kamervragen nr 507, 16 november 2005


---

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2 K 109 Postbus 20018 2500 EA Den Haag Tel: 070 318 2694 Fax: 070 318 2800 c.linnemann@tweedekamer.nl