Politie Groningen

Onderzoek naar dood 83-jarige vrouw Sappemeer afgesloten

Sappemeer, 22-12-2005 o Regiopolitie Groningen en het Openbaar Ministerie Groningen hebben deze week het onderzoek naar de gewelddadige dood van de 83-jarige vrouw uit Sappemeer afgesloten. Als verdachte in deze zaak wordt de 64-jarige neef uit Sappemeer aangemerkt. Deze man heeft zich op vrijdag 23 september 2005 in een bosperceel in de buurt van het dorp Oud-Annerveen (Drenthe) van het leven beroofd

Op zondag 18 september werd het lichaam van het 83-jarige slachtoffer in de garage van haar woning aan de Aletta Jacobsstraat te Sappemeer aangetroffen. De politie verrichte vervolgens een uitgebreid onderzoek.

Onderzoek

Politie en OM gaan er vanuit dat het slachtoffer op zaterdag 17 september 2005 tussen 10.00 uur en 12.00 uur om het leven is gebracht. Zij bleek ernstig hersenletsel te hebben. Uit het technisch onderzoek is gebleken dat er geen sporen waren van braak of verbreking. De dader is vermoedelijk binnengekomen door de garagedeur. De thuiszorg en een 64-jarige neef, de latere verdachte, bleken de enigen te zijn die in het bezit waren van een sleutel van de garagedeur. Er was niets uit de woning verdwenen.

De politie heeft uitgebreid gesproken met relaties van het slachtoffer. Zo ook met de 64-jarige neef. Hij verklaarde nog op bezoek te zijn geweest bij zijn tante op de betreffende zaterdagochtend. De neef heeft, voor zover de politie dat heeft kunnen nagaan, haar voor het laatst in levende lijve gezien.

Motief

De neef lijkt een helder motief te hebben. Dat motief is gelegen in de financiële sferen binnen de familie. De politie en het OM gaan er vanuit dat de verdachte geprobeerd heeft om geld van zijn tante te verkrijgen. Waarschijnlijk is hij toen zij dit weigerde- door het lint gegaan en heeft hij haar in een opwelling om het leven heeft gebracht.

Een dag na het verhoor is het levenloze lichaam van de man aangetroffen in een bos in Drenthe. Hij bleek te gaan om zelfdoding. De zelfdoding van de verdachte lijkt het vermoeden (dat hij verantwoordelijk is voor de dood van zijn tante) te bevestigen. De zelfdoding van de verdachte lijkt het vermoeden dat hij verantwoordelijk is voor de dood van zijn tante te bevestigen. Er is geen enkele andere mogelijke reden gevonden waarom hij zich van het leven zou hebben willen beroven. Na zijn dood bleek dat enkele door hem afgelegde verklaringen weerlegd konden worden door getuigen.

Conclusie

Gelet op genoemde verdenkingen ten aanzien van de verdachte in relatie tot het feit dat geen aanwijzingen zijn gevonden in de richting van een andere persoon die verantwoordelijk zou zijn voor de dood van het slachtoffer, komt het openbaar ministerie tot de conclusie dat de 64-jarige neef zijn 83-jarige tante om het leven heeft gebracht.

Uiteraard is het niet meer mogelijk geweest de verdachte te confronteren met de tegen hem gerezen verdenking. Of hij beschikte over daderwetenschap kon dus niet worden vastgesteld. Op basis van het voorgaande zijn politie en OM er van overtuigd dat hij het slachtoffer om het leven heeft gebracht en daarmee is de zaak voor politie en justitie afgesloten.