Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Bewoners willen bos in de Bloemendaler polder

ANWB-leden in de regio Muiden, Weesp, Amsterdam-Oost en het tussenliggende gebied willen bos in de Bloemendalerpolder en het zogenoemde KNSF-terrein. Behoud van het boerenlandschap heeft geen prioriteit. Dat blijkt uit een enquête die de ANWB heeft gehouden onder 800 leden.

De tweede voorkeur van de ondervraagden is parklandschap. Recreatieve beleving van de natuur is dus een belangrijke reden van mensen uit het gebied zelf en uit de Amsterdamse agglomeratie om het gebied te bezoeken.

Het gebied wordt reeds tamelijk intensief bezocht, met name ook door inwoners van Amsterdam-Oost en IJburg. De meest genoemde reden hiervoor is volgens 61% van het totale aantal bezoekers om te fietsen. De bewoners die ook in de toekomst naar het gebied willen gaan, willen dat dan ook voornamelijk per fiets doen (91%).

Als er dus wordt geïnvesteerd in een natuurlijk landschap, met een aantal recreatieve bestemmingen (horecea, kinderboerderij) en voorzieningen (parkeergelegenheid, fietsenstallingen), kan de Bloemendalerpolder/KNSF-terrein een belangrijk recreatiegebied worden.

Dit wordt bevestigd door de voorkeur van mensen om de geplande nieuwbouw te realiseren aan de randen van Muiden en Weesp.

De ANWB is betrokken bij de planvorming rond het gebied en zal de uitkomsten van het ledenonderzoek hiervoor gebruiken. Ruim 100 leden hebben aangegeven deel te willen nemen aan een bijeenkomst om de resultaten van het onderzoek verder uit te werken.




Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB