Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 22 december 2005

Stadsdeel De Baarsjes

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Eerste grofvuilwagen met roetfilter

Komende week krijgt de stadsdeelwerf de eerste nieuwe grofvuilwagen met roetfilter. Binnen vijf maanden hebben alle zwaardere wagens van het stadsdeel een roetfilter. In het Milieuprogramma 2006 legt De Baarsjes het accent op de verbetering van de luchtkwaliteit. Naast het door de centrale stad opgestelde Actieplan Luchtkwaliteit wil het Dagelijks Bestuur ook op lokaal niveau een bijdrage leveren. Hiervoor worden o.a. roetfilters aangebracht bij het wagenpark en gaan de chauffeurs een cursus 'het nieuwe rijden' volgen. Dit jaar is ter verbetering van de milieuprestatie al begonnen met een Milieu- efficiencyscan van het wagenpark.

Informatie: Manuel Monkau, 06- 22 55 55 47

Extra subsidie voor semi-professionele vrijwilligers

Subsidie krijgen vrijwilligers als de activiteiten gericht zijn op Baarsjesbewoners, het Nederlands de voertaal is en de activiteit niet levensbeschouwelijk of politiek is. Wat vervalt zijn de aanvullende eisen om specifieke doelgroepen te bereiken, stelt het Dagelijks Bestuur voor in de nieuwe verordening voor vrijwilligerssubsidies; in 2005 staan op het aanvraagformulier nog vijf van dergelijke aanvullende inhoudelijke criteria. Vijfenzeventigduizend euro is bestemd voor projectsubsidies in twee tranches en voor organisatiesubsidies en waarderingssubsidies. De deelraad besluit op 31 januari. De vijfenzeventigduizend euro die er vanaf 2005 extra bijgekomen is, gaat deels naar semi-professionele organisaties en deels naar extra activiteiten. Drie semi-professionele vrijwilligersorganisaties hebben elk gemiddeld tienduizend euro extra gekregen. Dit zijn Dialooggroep De Baarsjes, Anahda en Toekomst en Kantara. De Baarsjes noemt ze semi-professioneel omdat ze spraakmakende activiteiten organiseren en een jaarverslag maken; ook andere vrijwilligersorganisaties kunnen dus voor deze kwalificatie in aanmerking komen. Bovendien zijn in 2005 door diverse vrijwilligersorganisaties dertien nieuwe activiteiten georganiseerd uit het extra budget, van conditietraining voor ouderen (MOVIB) tot een website voor de Postjesbuurt ((Buurtgroep Van Walbeek).

Informatie: Wim de Graaf 020 -- 5892 512 / 06 -- 123 79 510

Inspraak: criteria voor buitenkunst in de Chassébuurt

Laat de eigentijdse buitenkunst in de Chassébuurt passen bij de zorgvuldigheid van de Amsterdamse School en bij de samenstelling van de bevolking, adviseert Atelier Veldwerk in een voorstudie. Met de zorgvuldigheid van de Amsterdamse School bedoelen de kunstenaars van Atelier Veldwerk: 'de aandacht voor de variëteit van het metselwerk, het geïntegreerde beeldhouwwerk tot en met de smeedijzeren hekwerken, relingen en typografische juweeltjes als de huisnummers'. Culturele ondernemers en kunstenaars krijgen de uitnodiging om op 4 januari in te spreken over het Masterplan Kunst Chassébuurt, om 19.30 uur in Art'Centre, Witte de Withstraat 128. Op 6 januari organiseert De Baarsjes eenzelfde bijeenkomst voor buurtbewoners, woningcorporaties, projectontwikkelaars en anderen, ook on 19.30 uur en eveneens in Art'Centre, Witte de Withstraat.

Informatie: Edwin Raap, 020-5892783, 06-30719398

Ter visie: groenperk Postjesweg krijgt terras

Volgens het voorlopige ontwerp komt er een terras op het groenperk aan de Postjesweg, om de hoek van het stadsdeelkantoor aan de Baarsjesweg. Het Dagelijks Bestuur heeft een terras getekend in het midden van de groenstrook tussen zes bomen, waardoor de geluidsoverlast minimaal wordt. Als het terras er ligt, is er genoeg ruimte voor mensen om buiten het terras langs het water aan de Postjeskade te wandelen of te zitten. Het terras wordt volgens het voorstel bediend door Eurocafé Confusion. De opknapbeurt voor het groenperk, dat er nu slordig en onverzorgd uit ziet, kost 30.000 euro. Het voorlopige ontwerp ligt ter visie van 4 januari tot en met 1 februari. De deelraad besluit op 28 februari.

Informatie: Manuel Monkau, 06- 22 55 55 47

Agenda


* 24 december 21 uur in galerie Illuseum, Witte de Withstraat 120, Cat Eye Filmclub met Jean Cocteau's 'Orphee' en Xtra surprise! Entree ¤5, reserveren illuseum@gmail.com


* 30 december 11-13 uur Oliebollenuurtje voor vijftigplussers, stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224


* 30 december 16.30 - 18.00 uur in stichting Art'Centre, Witte de Withstraat 128, opening expositie 'eten en drinken' van Ingrid Berendsen. Info: 489 0312


* 1 januari 14-20 Chebba Festival, Rai Parkfoyer, Europaplein 22, Amsterdam. De Chebba's uit De Baarsjes doen mee aan de organisatie van het Chebba Festival voor meiden 12 -- 26 jaar. Met Douzi, Amar El-ajourri, Band Ahlam, modeshow Boutique Intissar, buikdansshow Raniya en Madan's dance group (bollywood dance)


* 4 januari 19.30 -22 uur inspraak Masterplan Kunst Chassébuurt, Art'Centre, Witte de Withstraat 128 voor kunstenaars en kunstondernemers


* 6 januari 19.30 -- 22 uur inspraak Masterplan Kunst Chassébuurt, Art'Centre, Witte de Withstraat 128 voor buurtbewoners, woningcorporaties, projectontwikkelaars en anderen, ook on 19.30 uur en eveneens in Art'Centre, Witte de Withstraat.


* 12 januari 17 uur tot 19.30 uur Nieuwjaarsreceptie in het stadsdeelkantoor, thema 'creatief en ambachtelijk ondernemen'; toespraken stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren en wethouder Laetitia Griffith. De winnares van de Ymere-baarsjesbeurs 2005 presenteert haar kledinglijn 'Urban Nature'. Aanmelden: wim.de.graaf@baarsjes.amsterdam.nl